• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obožavala je solarijum, a onda joj je ostavio rupu u nosu: Zahvaljujući iskustvu, na vreme je reagovala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sada šalje upozorenja svima koji vode sličan stil života

  • 0

Eni Vilson je medicinska sestra iz Liverpula, čije se iskustvo sa solarijumom daleko pročulo. Naime, Eni je primetila jednu tačkicu na svom nosu u vreme kada je već uveliko posećivala solarijume, ali nije obraćala pažnju na nju.

Kako navodi, pokušala je da iscedi sadržaj iz nje, a kada je bolje pogledala, uočila je "savršeni, beli trougao" oko tačke - nešto što je iz njenog iskustva medicinskog radnika izgledalo zloćudnije od obične bubuljice.

- Mislim da me je to više od svega drugog navelo da pomislim: "Ovo nije u redu". Znala sam da je to rak kože, ali samo zbog posla. Viđala sam rak kože na poslu, druge kvržice i izbočine, ali nikada nisam videla svoj tip raka kože. Otišla sam kod lekara, koji je potvrdio sve moje strahove, tačnije, karcinom bazalnih ćelija. Htela sam da ga odmah isečemo. Osećala sam se kao da imam vanzemaljca koji živi u mom telu, kao da je to nešto nenormalno što ne bi trebalo da bude tamo - kaže ona za "Mirror".

Eni je imala sreće što je uspela da primeti znakove i uoči rak, jer je ovakav tip karcinoma veoma teško identifikovati. Iako se ne leči, može da izazove ozbiljna oštećenja okolnih delova tkiva, pa čak i da bude fatalan u nekim slučajevima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by @anniewilson_01

A post shared by @anniewilson_01

Sada već bivša obožavateljka solarijuma, Eni priznaje da je kao mlada tinejdžerka 90-ih koristila solarijum samo jednom dnevno bez kreme za sunčanje. U dvadesetim godinama koristila ga je svake dve nedelje i tek u 30-im je smanjila posete na jednom mesečno.

Uprkos sve manjem sunčanju, Eni je rekla da je doktor potvrdio da su ovakvi izbori razlog za njen rak i da sada želi da drugi mladi ljudi budu oprezni zbog štete koju mogu da izazovu solarijumi i  prekomerno sunčanje.

U februaru, Eni je uklonila rak sa lica. Zbog toga što je bio tako duboko usađen u njenu kožu, doktor je bio primoran da joj ostavi mali krater u nosu, kako bi napravio dobre margine i sprečio rak da se vrati. To ju je ostavilo sa rupom u nosu.

- Bilo je uvučeno prilično duboko u koži, tako da je morao da uđe dublje u tkivo. Kada sam se pogledala u ogledalo i videla ovu veliku rupu na nosu, slošilo mi se - govori ona, poslavši još jednom upozorenje svim obožavaocima solarijuma.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje