• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jak bol u stomaku izgledao je kao infekcija, a zapravo je bio znak bolesti od koje umire sve više ljudi

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije želela da veruje da joj je ovo dijagnoza, jer je imala samo 25 godina

  • 0

Eli Vilkok ima 27 godina i uspela je da se izbori sa dijagnozom koja joj je umalo oduzela život. Eli je pre dve godine iznenada dobila jake bolove u stomaku i pretpostavila je da se iza tog bola krije infekcija urinarnog trakta. Međutim, doktori su nakon hitnog pregleda došli do drugačijeg i mnogo zloćudnijeg saznanja.

Uzrok njenog bola bio je rak, od kog umire oko 17.000 Britanaca svake godine. Eli je u bolnici saznala da joj je dijagnostikovan rak creva. 

Bolest ove, tada 25-godišnjakinje, počela je sa "ekstremnim bolom" u njenom stomaku, klasičnim simptomom raka ove vrste, ali se kasnije pogoršavao.

Testovi na urinarnu infekciju su bili negativni, ali testovi krvi sprovedeni otprilike u isto vreme pokazali su markere upale. Takvi znaci mogu ukazivati na rak, ali i na druge potencijalne bolesti. Eli je tada zakazan ultrazvuk, ali se bol brzo pogoršao, što ju je primoralo da zatraži intervenciju hitne pomoći. Tamo obavljeni skeneri otkrili su nepoznatu masu u njenom donjem delu stomaka. Doktori su tada sumnjali da bi to mogla biti cista jajnika ili nešto slično.

Tek kada je urađena biopsija, otkrivena je poražavajuća istina.

Testovi su otkrili da se bolest proširila na njenu jetru, jajnike i peritoneum - membranu koja drži organe u abdomenu. Dijagnoza joj je uspostavljena u februaru 2022. godine, a Eli se tog dana seća vrlo jasno. Kako navodi za "Dailymail", nije isprva verovala da se njoj ovako nešto dešava, naročito jer je imala samo 25 godina. 

- Sećam se da sam bila usred lečenja dok sam pratila priče onih koji su preživeli ovu dijagnozu. Bilo mi je strašno i nepoznato, svet koji je prepun lekara koji svaki dan govore neke nove termine, u bolničkim haljinama i koktelom testova i lekova. Priča jedne Debore koju sam ispratila, dala mi je nadu da može da se pobedi ova bolest. Ona je bila svetionik nade koji je zaista osnaživao i inspirisao - rekla je Eli.

Eli je bila podvrgnuta višestrukim operacijama za uklanjanje raka, kao i iscrpljujućim rundama hemioterapije, ali je u avgustu 2022. rečeno da više nema traga ovoj bolesti.

Eli poručuje mladima da se trude na najbolji način da paze o svom životu i da, iako su ovo neke sitacije kojima se niko nikada ne nada, mirne glave skupe snagu i pokažu "zube" svim problemima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo ljude da li redovno idu na skrining preglede: "Ne znam ni šta je to"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje