• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radiolog je počela da plače kada je gledala njen skener: Tinejdžerka je tada shvatila da ima rak

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tinejdžerka je prebačena u hitnu pomoć gde joj je urađen još jedan pregled, a zatim je primljena na bolničko odeljenje

  • 0

Moli Kadihi je shvatila koliko je bolesna kada je radiološki tehničar počela da plače tokom njenog skeniranja. Kasnije tog dana lekar je tada 15-godišnjakinji rekao da ima redak oblik raka kostiju.

Vreme je bila kritična stvar u njenom slučaju i već sledeće nedelje je morala da počne sa hemioterapijom u Kraljevskoj bolnici za decu u Glazgovu. Moli, koja se spremala za svoje školske testove, zacrtala je svoj život i planirala da studira medicinu. Život je bio pred njom, dok nakon vesti o bolesti slika o budućnosti nije počela da magli.

- To mi je sve oduzeto za manje od minut. Sve otpada. Postoji toliko delova vašeg života u koje bolest seže i na koje utiče. To je mnogo više od obične dijagnoze raka - rekla je ona, kako prenosi "BBC".

Moli, sada studentkinji matematike, koja više nema aktivne ćelije raka, jedna je od osam žena koje dele svoje priče u iskrenom novom podkastu.

Ona je osećala da nešto nije u redu oko šest meseci pre nego što joj je konačno dijagnostikovan metastatski Juingov sarkom 16. januara 2018. Tog dana, medicinska radnica je ćaskala sa njom i prethodno je bolje upoznala u pokušaju da joj "smiri živce".

Ali ono što se potom dogodilo iznenadilo ih je obe.

- Žena koja mi je radila skeniranje počela je da plače. Ako to nije bio znak, onda ne znam šta je bilo.

Tinejdžerka je prebačena u hitnu pomoć gde joj je urađen još jedan pregled, a zatim je primljena na bolničko odeljenje gde leže deca i mladi sa rakom i bolestima koje se prenose krvlju.

- Sve što mi je moj konsultant rekao bilo je: "Lečimo se da to izlečimo". I to je sve što je trebalo da znam.

Mentalno zdravlje je jedna od glavnih tema podkasta i Moli sa izuzetnom iskrenošću govori o sopstvenim iskustvima.

- Prolazila sam kroz to dve godine i bila sam dobro, a onda sam imala transplantaciju matičnih ćelija 2020. i potpuno sam se slomila. Zaista nisam mogla više da se nosim sa tim i borila sam se dugo, dugo.

Moli je rekla da je priznanje da joj je potrebna pomoć bio "najteži deo" i da je želela da je više podrške bilo dostupno pre šest godina. Ona je priznala da i dalje ima problem sa spavanjem i da joj se često vraćaju uspomene na trenutke kada nije bila pod sedativima.

- Postojalo je mnogo stvari zbog kojih sam bila budna, a kojih se stalno sećam. Teško je nositi se sa time. Mislim da sam se pomirila sa činjenicom da sam to imala i da umalo da umrem od toga.

Dok je bila podvrgnuta hemioterapiji, Moli je takođe dobila visoku temperaturu i drhtavicu koja je bila povezana sa infekcijom stečenom u bolnici. Iako se izlečila od raka, ostalo joj je nepopravljivo oštećenje jetre i potrebna joj je transplantacija bubrega.

- Živeti i preživeti su dve različite stvari. Mnogi od nas zapravo ne žive - zaključila je ona govoreći o svima koji se i dalje muče sa posledicama lečenja od raka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje