• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sremuš je aromatični dodatak jelima, moćan antioksidant, pun hranljivih materija: Evo kako napraviti i pesto

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Divlji beli luk ima hranljivu vrednost bogatu vitaminima A i C, kalcijumom, gvožđem, fosforom i bakrom

  • 0
Sremuš Foto: Shutterstock

Ukusan, stari, divlji beli luk poznat je i kao sremuš, odnosno ramsons. Potražite ga u senovitim šumama, gde u proleće oblažu šumsko tlo.

Prepoznavanje sremuša, divljeg belog luka je jednostavno zbog njegovih sjajnih, zelenih, šiljastih listova i snažnog mirisa belog luka koji dopire iz njih. Uprkos sličnosti sa otrovnim đurđevakom, jedno trljanje listova odmah će odagnati svaku zabunu - izrazita aroma belog luka je jasan znak za identifikaciju.

On cveta rano u proleće, tako da je važan rani cvet za pčele i druge insekte koji ih oprašuju. Lukovice su takođe izvor hrane za divlje svinje. Tradicionalno se koristi u medicini, a lukovica je jedan od ključnih sastojaka tonika za reumatske probleme i visok holesterol.

Takođe je popularan sastojak za hranu. Njegovi listovi se mogu jesti sirovi u salatama ili blanširati i koristiti umesto spanaća, u pripremi ukusne supe ili pesto sosa. Ima blag ukus belog luka i najbolji je pre nego što se cvetovi pojave. Cveće je takođe jestivo i može se dodati sirovo u salate.

Sremuš divlji  medveđi luk Foto: RINA

Bogatstvo vitamina

Divlji beli luk ima hranljivu vrednost bogatu vitaminima A i C, kalcijumom, gvožđem, fosforom i bakrom. Takođe sadrži organska jedinjenja sumpora, fenolna jedinjenja, steroidne glikozide, lektine i niz esencijalnih aminokiselina, što doprinosi njegovoj nutritivnoj vrednosti belog luka.

Allium ursinum takođe poznat kao ramson ili divlji beli luk, sremuš, ima dugu tradiciju medicinske upotrebe u mnogim različitim zemljama, sa prijavljenim antigljivičnim, antimikrobnim, antiseptičkim, antiinflamatornim, citotoksičnim, antioksidativnim, ekspektorantnim, vazodilatatornim i kardio-protektivnim efektima. Takođe se koristi kao tonik za varenje; ublažavanje grčeva, lečenje gubitka apetita i tretiranje probavnih smetnji.

Međutim, uprkos ovoj širokoj upotrebi, naučne studije o njegovom sastavu hranljivih materija, farmakološkoj aktivnosti i terapijskom dejstvu do sada su bile retke. Nedavno je objavljeno nekoliko studija, posebno iz istočne Evrope, koje pokazuju mnoge mogućnosti.

Sremuš je takođe posebno dobar izvor adenozina koji sadrži više od 20 puta više nego standardni beli luk.

Prednosti u odnosu na kultivisani beli luk

Pokazalo se da ekstrakti lista divljeg belog luka imaju snažna antiinflamatorna svojstva, da pomaže u snižavaju krvnog pritiska, smanjenju osetljivost na insulin, regulaciji holesterola.

Sve ovo ukazuje da divlji beli luk ima veću potentnost od tradicionalnog kultivisanog belog luka.

Takođe je dokazano da sremuš deluje antibakterijski i antigljivično i uspešno se koristi za tretiranje infekcija povezanih sa kvascem i za normalizaciju crevne flore.

Kako napraviti pesto od sremuša?

Sremuš je aromatičan dodatak vašim jelima ove sezone, te možete biti kreativni.

Sastojci:

  • 100 g sremuša
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 100 g parmezana
  • 60 g oraha ili badema
  • soli po ukusu

Priprema:

Listove sremuša operite, ocedite i isecite na komade. Listove, sir i orahe sameljite u blenderu, postepeno dodavajući maslinovo ulje dok se ne formira glatka pasta.

Pesto je najbolje čuvati u staklenoj tegli u frižideru.

Uživajte u ovom pestu promešanom kroz testeninu ili prelivenim preko salata, supa i jela od ribe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lek za dušu, odmor za oči: Pogledajte kako izgleda proces cvetanja jednog kaktusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje