Recept za domaći pesto sa sremušem: Zdrav i ukusan sos koji može da stoji cele godine
![Pesto sos sremuš Pesto sos sremuš](https://xdn.tf.rs/2022/03/29/pesto-sos-460x0.jpg)
Pesto sos je jedan od skupljih na policama trgovinskih lanaca, a recept koji vam donosimo omogućiće vam da ga napravite u većim količinama, za manje novca.
Od mera koje su pred vama dobićete pet-šest teglica, a ovaj čuveni italijanski specijaliet poreklom iz Đenove odličan je dodatak pastama.
U domaćoj varijanti možete ga napraviti sa divljim ili "medveđim" belim lukom, poznatom kao sremuš. Ova biljka, koja može da se gaji i u kućnim uslovima, ali koja je u ovo doba godine široko rasprostranjena i u prirodi, veoma je zdrava. Sremuš možete naći i na gradskim pijacama.
Sastojci:
- 1 kg sremuša
- 1 l maslinovog ulja
- 350 g oraha
- sok od jednog limuna
- 2 kašike soli
Priprema:
Operite i osušite sremuš. Stavite ga u blender i isitnite, pa dodajte maslinovo ulje, sok od jednog limuna i so i sve zajedno dobro izblendirajte da dobijete kompaktnu masu. U to dodajte sitno sicekane orahe na kraju.
Operite i strerilišite teglice, pa u njih sipajte pesto sos. Kada otvorite teglicu, stavite je u frižider i dospite, po potrebi, malo maslinovog ulja. Ovako spremljen sos može da stoji do sledeće sezone.
Prijatno!
Video: Trik zlata vredan: Kako do savršene kupus salate bez seckanja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.