Recept za domaći pesto sa sremušem: Zdrav i ukusan sos koji može da stoji cele godine

   ≫ 
  • 0
Pesto sos sremuš Foto: Shutterstock

Pesto sos je jedan od skupljih na policama trgovinskih lanaca, a recept koji vam donosimo omogućiće vam da ga napravite u većim količinama, za manje novca. 

Od mera koje su pred vama dobićete pet-šest teglica, a ovaj čuveni italijanski specijaliet poreklom iz Đenove odličan je dodatak pastama.

U domaćoj varijanti možete ga napraviti sa divljim ili "medveđim" belim lukom, poznatom kao sremuš.  Ova biljka, koja može da se gaji i u kućnim uslovima, ali koja je u ovo doba godine široko rasprostranjena i u prirodi, veoma je zdrava. Sremuš možete naći i na gradskim pijacama.

Sastojci: 

  • 1 kg sremuša
  • 1 l maslinovog ulja 
  • 350 g oraha 
  • sok od jednog limuna
  • 2 kašike soli

Priprema: 

Operite i osušite sremuš. Stavite ga u blender i isitnite, pa dodajte maslinovo ulje, sok od jednog limuna i so i sve zajedno dobro izblendirajte da dobijete kompaktnu masu. U to dodajte sitno sicekane orahe na kraju.

Operite i strerilišite teglice, pa u njih sipajte pesto sos. Kada otvorite teglicu, stavite je u frižider i dospite, po potrebi,  malo maslinovog ulja. Ovako spremljen sos može da stoji do sledeće sezone.

Prijatno!

Video: Trik zlata vredan: Kako do savršene kupus salate bez seckanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti