• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za domaći pesto sa sremušem: Zdrav i ukusan sos koji može da stoji cele godine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Divlji beli luk jedna je od najzdravijih namirnica iz prirode

  • 0
Pesto sos sremuš Foto: Shutterstock

Pesto sos je jedan od skupljih na policama trgovinskih lanaca, a recept koji vam donosimo omogućiće vam da ga napravite u većim količinama, za manje novca. 

Od mera koje su pred vama dobićete pet-šest teglica, a ovaj čuveni italijanski specijaliet poreklom iz Đenove odličan je dodatak pastama.

U domaćoj varijanti možete ga napraviti sa divljim ili "medveđim" belim lukom, poznatom kao sremuš.  Ova biljka, koja može da se gaji i u kućnim uslovima, ali koja je u ovo doba godine široko rasprostranjena i u prirodi, veoma je zdrava. Sremuš možete naći i na gradskim pijacama.

Sastojci: 

  • 1 kg sremuša
  • 1 l maslinovog ulja 
  • 350 g oraha 
  • sok od jednog limuna
  • 2 kašike soli

Priprema: 

Operite i osušite sremuš. Stavite ga u blender i isitnite, pa dodajte maslinovo ulje, sok od jednog limuna i so i sve zajedno dobro izblendirajte da dobijete kompaktnu masu. U to dodajte sitno sicekane orahe na kraju.

Operite i strerilišite teglice, pa u njih sipajte pesto sos. Kada otvorite teglicu, stavite je u frižider i dospite, po potrebi,  malo maslinovog ulja. Ovako spremljen sos može da stoji do sledeće sezone.

Prijatno!

Video: Trik zlata vredan: Kako do savršene kupus salate bez seckanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti