• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Melanom je izlečiv ako se prepozna na vreme": Dermatolog savetuje kako zaštititi kožu tokom izlaganja suncu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dermatolog Predrag Poleksić o tome kako da se postavimo prema toplom vremenu koje nas čeka i potencijalnim promenama na koži

  • 0
Predrag Poleksić Foto-kolaž: Shutterstock, Privatna arhiva/Predrag Poleksić

Zaštita kože i leti i zimi je više nego preko potrebna, a pošto smo sada nadomak leta, vremena kada nam je koža mnogo više izložena suncu, treba posebno da obratimo pažnju. Već sada treba da se pripremamo i naviknemo kožu na dodatnu zaštitu kako bismo bili sigurni da nećemo imati kasnije problema.

Kada kažemo problemi, mislimo na melanome i opasne mladeže, a o tome je za Ona.rs govorio dermatolog Predrag Poleksić.

Pre svega nam je objasnio šta je melanom i kako on izgleda.

- Melanom je maligni tumor melanocita, ćelija koje daju boju koži i mladežima. Uvek je maligan, jako je agresivan, daje metastaze. Može se pojaviti na već postojećem mladežu, a može nastati kao potpuno nova pojava, takozvano "de novo". Obično je crne boje ili dvobojan, crno-braon, crno-ljubičast. Prate ga nepravilne ivice, subjektivno ponekad svrab, hoće spontano da prokrvari. Generalno odstupa izgledom od ostalih nevusa - kaže za početak dermatolog Poleksić.

Melanom, mladež, pregled kože Foto: Shutterstock

Kako je već rekao, može "nastati" iz postojećeg mladeža, pa zato ističe da je u početku teško razlikovati jedno od drugog.

- Melanom od mladeža u početnoj fazi može samo dermatolog sa aparatom dermatoskopom da razlikuje. U kasnijoj fazi primećuje se i golim okom, nažalost - kaže on.

Starosna grupa se spustila na dvadesete

Sada kada smo upoznati sa tim kako izgleda i možemo li ga prepoznati, postavlja se pitanje da li postoji starosna grupa koju melanom najviše "napada".

- U najnovijoj literaturi, starosna grupa se spustila - sa ranije pedesetih na kasne dvadesete, što je jako zabrinjavajuće. U našem telu se svakodnevno stvaraju benigne i maligne ćelije, koje naš imuni sistem detektuje i ispravlja. Da bi on dobro funkcionisao, potrebna je zdrava ishrana, dosta sna, fizička aktivnost i što manje stresa - kaže dermatolog, ali i dodaje:

- Ukoliko su ljudi dosta na suncu, pod stresom, opterećeni genetikom, ne spavaju dovoljno i ishrana nije zdrava, ta greška se ne prepozna i daljom kaskadom ide u malignitet. Bitno je što pre prepoznati promenu, na samom startu i zato su bitni odlasci dermatologu sa iskustvom u detekciji malignih bolesti kože, a to su dermatoonkolozi.

Kao što je inače poznato, preventiva je uvek preporučljiva, a ukoliko se na vreme melanom otkrije, Predrag Poleksić kaže da je izlečiv.

- Melanom je izlečiv kada se detektuje u ranom stadijumu, kada nije dao metastaze, kada je lokalizovan. Hirurška intervencija je dovoljna, a u nekim slučajevima potrebna je hemio i biološka terapija. Postoje lekovi koji su sada na listi baš za lečenje melanoma - rekao je on.

Dovoljno je 10 minuta na suncu 

Kada govorimo o izlaganju suncu, konkretno o sunčanju, dermatolog Poleksić savetuje koje je to vreme koje se preporučuje da se bude na suncu.

- Više se ne preporučuje sunčanje kao ranije, dovoljno je 10 minuta na suncu za dnevnu količinu vitamina D. Treba biti u hladovini, redovno se hidrirati, koristiti kvalitetne SPF kreme. Mi, dermatolozi, koristimo UV zrake za lečenje pojedinih bolesti, hroničnih i autoimunih. UV zraci spuštaju imunitet, nekvalitetno zadebljavaju kožu koja se tako brani, prave fleke i ujedinjeni smo oko toga da se solarijumi zabrane za populaciju, mada su sada zabranjeni za osobe ispod 18 godina - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tokom leta treba unositi i dosta antioksidanata, koji pomažu organizmu i imunitetu, a to su bioflavonoidi hesperidin i rutin, zatim likopen, glutation, zeaksantin, kvercetin, beta glukan, polifenole, hlorofil.

Devojka, mladež, mladeži Foto:Shutterstock

Kako treba zaštititi kožu, posebno i sada tokom proleća, kada smo svedoci visokih temperatura za ovo doba godine?

- Treba nositi bele šešire sa velikim obodom, kvalitetne SPF kreme, dosta tečnosti unositi, izbegavati najjače UV zračenje između 11 i 16 časova - rekao je dermatolog Poleksić.

Za kraj, on ističe kada i koliko često treba ići na preglede.

- Na preglede nevusa kod dermatologa treba ići jednom do dva puta godišnje, a treba raditi samopreglede kod kuće pre ili posle kupanja na dva do tri meseca. Pogotovo treba obratiti pažnju na neke nove promene, crne fleke, promene koje svrbe i lako krvare - rekao je za kraj dermatolog Predrag Poleksić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje