• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena nije mogla da spava zbog "smešne buke": Ispostavilo se da je mogla da čuje simptome svog raka

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zujanje u desnom uhu dovelo je do dijagnoze retkog tumora na mozgu

  • 0
Glavobolja sna Foto: Shutterstock

Pedesetpetogodišnja Denis Vingfild nije nije mogla da spava zbog "čudnog" zvuka u uhu. Prvobitno joj je rečeno da je tupa buka u desnom uhu koja je drži budnu noću zapravo tinitus, nakon što je upućena specijalisti za uho, nos i grlo, ali je uskoro saznala da je bukvalno čula simptome svog - tumora na mozgu.

Nakon što je upućena na magnetnu rezonancu, doktori su otkrili ozbiljnu anomaliju na njenom mozgu. Mesec dana kasnije, Deniz je podvrgnuta devetosatnoj kraniotomiji u budnom stanju, nakon čega joj je dijagnostikovan oligodendrogliom 2. stepena. U pitanju je veoma redak tumor mozga.

Ova majka troje dece potom je prvo podvrgnuta operaciji koja je usledila nakon komplikacija usled kraniotomije, a potom je prošla šest nedelja radioterapije i četiri runde hemioterapije.

Tumor na mozgu Foto: Shutterstock

Iako je od tada bila pod stalnim nadzorom, skeniranje u januaru 2024. godine pokazalo je da je tumor, nažalost, porastao.

- Nisam imala nikakve simptome osim smešne buke u uhu. Kada bih pokušala da zaspim noću, delovala je čak i glasnije iako je bila tu sve vreme, ali nisam ni na trenutak pomislila da je to uzrokovano tumorom na mozgu - ispričala je Deniz za "The Sun".

Zbog toga što tumor sporo raste, njen medicinski tim želi da sačeka dalji rast pre nego što je prebace na drugi plan lečenja – uključujući i manje brutalnu verziju hemioterapije.

- Iako je zastrašujuće znati da još uvek raste, redovno me skeniraju, što mi pruža izvesnu sigurnost - ističe Deniz.

Oligodendrogliomi su retka vrsta tumora mozga koji se razvija iz glijalnih ćelija mozga, čiji simptomi zavise od toga gde tačno u mozgu rak raste. Mogu da budu dijagnostikovani sa dva stepena: stepen 2, koji raste sporo i stepen 3, koji raste brže i postoji veća verovatnoća da će se proširiti u mozgu.

Deniz se bori sa umorom i manjim problemima sa ravnotežom, ali je strastvena u prikupljanju novca za istraživanje tumora mozga. Može da hoda, da trči, vozi bicikl i da prepliva određenu razdaljinu.

Tumor na mozgu Foto: Shutterstock

- Hodanje deluje prilično terapeutski na mene. Mogu da stavim slušalice i uz muziku idem jednu nogu ispred druge. Otkrila sam da želim da živim svoj život punim plućima. U godinama nakon operacije putovala sam i učestvovala u aktivnostima koji mi podstiču adrenalin, poput vožnje zip lajnom sa sinom - nepokoloebljiva je ova žena.

Simptomi oligodendroglioma

Oligodendroglioma je vrsta tumora mozga koji se razvija iz glijalnih ćelija mozga. U pitanju je primarni tumor mozga, što znači da počinje u mozgu, a ne da se tamo širi.

Veoma je radak - svega tri na svakih 100 primarnih tumora mozga su dijagnostikovana u Engleskoj između 1995. i 2017. godine i uglavnom pogađaju odrasle, starosti od 30 do 50 godina.  Nešto su češći kod muškaraca nego kod žena.

Oligodendrogliomi mogu da izazovu bilo koji od simptoma uobičajenih kod tumora mozga, a napada, promene osećaja poput čudnih mirisa ili halucinacija koje se odnose na čulo mirisa. Tu su takođe i mišićna slabost, posebno na jednoj strani tela, i gubitak kontrole nad telesnim pokretima.

Ako se tumor nalazi u prednjem režnju, može da izazove postepene promene raspoloženja i ličnost, kao i slabost ili utrnulost mišića jedne strane tela. Ako se nalazi u temporalnom režnju, može izazvati probleme sa govorom, koordinacijom i pamćenjem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje