• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena je umalo umrla od trovanja sprejom za nos, koji se koristi za sunčanje: "Barbi drogu" je kupila onlajn

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Edit veruje da je pretrpela alergijsku reakciju na nešto u spreju i poziva druge da izbegavaju korišćenje sličnih proizvoda

  • 0

Edit Igl tvrdi da ju je sprej za sunčanje za nos, poznat kao "Barbie droga" - umalo ubio. Ova četrdesetsedmogodišnja žena iz Velike Britanije kaže da nije mogla da diše nakon što joj je lice oteklo od spreja za sunčanje koji je kupila preko interneta prošlog aprila.

Ova majka četvoro dece dosledno je sledila uputstvo sa etikete spreja za nos, ali se drugog dana odmora probudila sa natečenim licem do neprepoznatljivosti. To je izazvalo gušenje i teško je disala, zbog čega je hitno prebačena u bolnicu, gde je lečena visokom dozom steroida.

Trenutno je nezakonito u Velikoj Britaniji prodavati ili reklamirati sprejeve i injekcije koji sadrže melanotan, međutim, prema pisanju "Daily Mail-a", melanotan se ilegalno prodaje na mrežama, a teretane i saloni su takođe uhvaćeni u prodaji poslednjih godina. Iako ga je nelegalno prodavati, nije ga protivzakonito i kupiti.

Zbog ozbiljnih neželjenih efekata koje može da izazove, uključujući i oštećenje bubrega, melanotan je takođe zabranjen i u SAD i Australiji. Ovaj veštački hormon ubrzava tamnjenje stimulišući pigmentne ćelije u koži da proizvode više melanina, što može da učini da koža izgleda tamnije. Dobio je nadimak "Barbie droga" zbog navodnih efekata tamnjenja.

Ovi proizvodi nisu zakonski regulisani, što znači da mogu da sadrže štetne hemikalije koje su nisu navedene na etiketi. Pritom, Iglova prenosi da na njenom pakovanju i nisu bili navedeni sastojci, tako da zapravo i ne zna na šta je bila alergična.


Sprej je odlučila da koristi nakon preporuke njene pastorke Kajla Foks (33) koja joj je predložila ovaj sprej za nos, koji je u to vreme bio izuzetno popularan na "TikTok-u".

- Proguglala sam ga i videla da se pojavio na mreži i naručila ga - otkriva Iglova i dodaje: - Mislim da sam platila oko 25 evra pakovanje. Volim da sam preplanula jer više volim da ne koristim šminku.  Već prvog dana sam toliko pocrnela kao nikad dotad. Ali sledećeg jutra, probudila sam se i shvatila da ne mogu pravilno da dišem. Tada sam primetila da sam potpuno otekala. Bila sam bez daha i morala sam da se koncentrišem na disanje. Vrat mi je bio toliko natečen da mi je ogrlica bila tesna - priseća se ova žena.

Pretpostavila je proživljava alergijsku reakciju.

- Nema sastojaka na boci - ne znate šta stavljate u telo. Odvezli su me do najbliže bolnice, gde su mi dali veliku dozu steroida i otpustili me kasnije tog dana. Ali bilo je potrebno više od nedelju dana da moji simptomi potpuno nestanu. Nikada u životu nisam imao alergijsku reakciju na bilo koju hranu ili bilo šta. Mislim da je to definitivno bio sprej - ističe Iglova.

Od incidenta videla je kako i drugi objavljuju slične reakcije na sprejeve za nos za sunčanje na društvenim mrežama. Ona upozorava da je i sama mogla da umre tog dana.

- Da nisu bili tako brzi tog dana u reakciji, ne bih bila ovde da ispričam priču. Nikada više neću kupiti ništa slično – posebno ne sa interneta. To je toliko, opasno, kako mogu da prodaju sprejeve bez navedenih sastojaka - pita se danas i moli sve da ne naprave istu grešku kao i ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje