• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prekrivena je hiljadama tumora zbog kojih nije mogla da diše: Odlazak hirurgu promenio joj je život

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nikada se nisam susreo sa ovako retkim stanjem", rekao je doktor kada ju je video

  • 0

Šarmejn Sahadeo živi u Trinidadu i po prvi put se nakon mnogo godina oseća da je lepa, posle 60 sati duge operacije otklanjanja tumoraŠarmejn ima 43 godine, majka je dvoje dece i ima retku dijagnozi - neurofibromatozu NF-1.

Ovo stanje uzrokuje stvaranje benignih tumora na nervnom tkivu, a pogađa jednog čoveka u tri hiljade ljudi. Ipak, Šarmejnino stanje je izuzetno težak slučaj.

Ovo stanje je nasledila od svoje mame, koja je imala isti gen, a prvi simptomi isplivali su kada je imala samo 13 godina. Počelo je kao samo "nekoliko" tumora na licu, ali nakon što je zatrudnela, njeno telo je bilu preplavljeno hiljadama tumora različitih veličina.

Osim manjih tumora nalik na mehuriće, Šarmejn je takođe imala veliku masu na nozi koja je otežavala hodanje više od nekoliko koraka odjednom. Još jedan tumor u ustima, kom je dala nadimak "Frenk", znatno joj je otežalo da jede i priča. Zbog nekoliko tumora koji su se nastanili unutar njenog nosa i začepili nozdrve, Šarmen se borila i sa disanjem.

Kao rezultat bolesti, majka je mogla da nosi samo široku odeću kako bi izbegla krvarenje tumora i nije mogla da napusti kuću a da je neko ne posmatra čudno.


- Ovo stanje je veoma teško, jer znate da se "ne uklapate" i da samo prikupljate neprijatne poglede. Moj najveći strah je da odjednom neću više moći ni da jedem ni da dišem i da ću umreti jer neću uspeti da dozovem pomoć - rekla je u nedavnoj epizodi "TLC" emisije, prenosi "TheSun".

Pošto lekari na Trinidadu nisu mogli da pomognu u njenom lečenju, Čarmejn je stupila u kontakt sa dr Rajanom Ozbornom, onkologom za hirurgiju iz Los Anđelesa.

- Sve što tražim je samo malo olakšanja. Želim da mi se lice razbistri kako bih videla i disala kako treba i kako ne bih imala problema sa obavljanjem normalnih stvari -navodi ona.

Doktor je izjavio kako nije nikada imao susret sa ovako neobičnim slučajem neurofibromatoze, koja je bukvalno svuda. Međutim, dr Ozbron se plašio da je Šarmejn vrlo blizu prekida disajnih puteva. Specijalista je morao pažljivo da korača u uklanjanju tumora, jer bi svako uklanjanje značilo i skidanje delić Šarmejnine kože.

Uprkos tome što je znala da će biti u bolovima nakon i tokom operacije, hrabra Šarmejn je odlučila da iskoristi priliku. Medicinski tim je naišao na veliku prepreku uoči same operacije, jer nisu mogli da pronađu venu kroz koju bi joj dali anesteziju, jer je veliki deo njene kože bio obložen tumorima. To je značilo da je morala da ostane budna i pod lokalnom anestezijom izdrži operaciju.

Tokom 10 nedelja dr Ozborn i njegov tim izveli su 24 operacije na njoj, što je iznoelo oko 60 sati operacija.

- Dr Ozborn je uspeo da ukloni više izbočina nego što sam očekivala, tako da je to lepo. Život mi je promenjen, postao je bolji. Volim kako izgledam i osećam se lepo. Konačno imam lice, mogu da hodam i jedem sasvim normalno, a najvažnije - dišem sasvim uobičajeno bez ikakvih problema - zaključuje Šarmejn sa smehom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana ima retku bolest zbog koje joj otiče svaki organ u telu: Dijagnozu je čekala 20 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje