OVIH 5 namirnica u vašem frižideru su TIHA PRETNJA: Vaše zdravlje je na kocki ako ne pazite na JEDNO

 
  • 0

Verovatno vam je poznata situacija: gladni otvorite frižider, a unutra -  sumnjiva posuda sa nejasnim sadržajem. Pogledate je, pomirišete i zapitate se: "Da li je ovo još uvek bezbedno za jelo?" I dok nas ponekad datumi na pakovanju mogu navesti da pomislimo da su samo za bržu kupovinu novog proizvoda, za neke namirnice to je granica koju ne bi trebalo da pređemo, ni fizički, ni digestivno. Jer hrana može postati toksična.

U nastavku vam donosimo 5 vrsta namirnica gde rok trajanja nije stvar dogovora. Ako volite svoj stomak (i slobodne dane koje ne želite da provedete na hitnoj pomoći), pažljivo čitajte. I zapamtite zlatno pravilo: ako nešto izgleda čudno i miriše sumnjivo - nemojte to jesti.

Lisnato zelenilo: Leglo bakterija

Povrće je zdravo, ali samo dok ne postane opasno. Sveže upakovane salate, spanać, rukola ili kelj mogu izgledati bezopasno, ali u stvarnosti su idealno leglo za bakterije poput Ešerihije koli i listerije.

Zelena salata Foto: Shutterstock

Ono što je trebalo da bude lagan obrok može postati teška bitka za vaš sistem za varenje. Ako je vaša salata promenila boju, čudno miriše i više liči na kompost nego na hranu - odmah je bacite. Ovo je klasičan primer toksične hrane.

Namazi: Laboratorija mikroorganizama

Namazi su fantastični, sve dok ne postanu pretnja po vaš život. Svaki put kada umočite nož u paštetu, puter ili čak džem, unosite mikroorganizme. Nakon isteka roka trajanja, ti isti namazi postaju prava laboratorija za bakterije. Ako namaz više liči na hemijski eksperiment nego na doručak – ostavite tost prazan. Vaše zdravlje je važnije.

namaz od paprike Foto: Shutterstock

Salate sa mesom i krompirom: Opasne na sobnoj temperaturi

Salate od krompira i mesa su savršene za piknike - ali i za bakterije koje vole toplotu. Na sobnoj temperaturi, ove salate brzo postaju leglo salmonele, listerije i slično. Ne ostavljajte ih napolju duže od dva sata, a posle 3 do 5 dana, zaboravite na ostatke.

Sveže ceđeni sokovi: Bez konzervansa - kraći rok trajanja

Prirodni sokovi su odlični – ali ne traju dugo. Za razliku od pasterizovanih sokova, sveže ceđeni sokovi ne sadrže konzervanse i lako se kontaminiraju. Imaju rok trajanja od samo tri do četiri dana, čak i ako ih čuvate u frižideru. Ako sok miriše kao da je već na pola puta do vina - bacite ga. Osim ako ne planirate da pređete na domaće fermentisane napitke.

ceđeni sokovi Foto: Pixabay.com

Sveže meso i riba: Izuzetno osetljive namirnice

Meso i riba imaju izuzetno kratak rok trajanja. Ribu je najbolje jesti istog dana, piletinu i ćuretinu u roku od 1-2 dana, a svinjetinu i govedinu do pet dana. Ako nemate vremena da ih pojedete, zamrzavanje je vaš najbolji saveznik. Ako meso ima neprijatan miris - odmah ga bacite.

Znamo da bacanje hrane nije lako, posebno ako je bila skupa. Ali zdravlje je neprocenjivo. Ponekad je bolje odustati od stare paštete nego završiti na infuziji zbog trovanja. Pravilo zdravog razuma je: ako niste sigurni, ne rizikujte. Ne morate testirati granice sopstvenog imuniteta zbog sumnjivih ostataka od večere. Jer na kraju, bolje je jesti malo manje nego rizikovati mnogo više.

(Ona.rs/Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Horoskop za jul: Ovnu može da se vrati bivša ljubav, Raku bolje finansije, a Ribe će više izlaziti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle