• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manekenka Irena pokušala rak da izleči sokovima: Sada ima važnu poruku za sve obolele nakon što je umalo umrla

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari su rekli da je Irena Stojnova bila na ivici smrti kada je kolima hitne pomoći prevezena u bolnicu u maju prošle godine. Upozorili su je da će verovatno umreti bez lečenja raka, koji je inače bio u trećoj fazi, ali je Stojnova nastavila da odbija lečenje

  • 0
Irena Stoynova Foto: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Lekari su pokušali da nateraju Irenu Stojnovu da koristi konvencionalne tretmane za lečenje raka nakon što joj je dijagnostikovan non-Hočkinov limfom, ali ona nije podržavala zvaničnu medicinu. Bivša manekenka je zamalo umrla pokušavajući da izleči svoj rak ishranom koja se bazira na sokovima.

Irena je izdvojila 2.000 funti za sokovnike i trošila bi do tri sata dnevno pripremajući tečne obroke za sledeći dan, verujući da će je to "očistiti" od ćelija raka, piše "Sky News".

Ovoj 39-godišnjakinji je bolest dijagnostikovana u junu 2021. godine kada su joj lekari preporučili standardne metode lečenja, da bi ih ona odbila nakon što je gledala kako ljudi "pričaju o uspešnosti alternativnih terapija na društvenim mrežama".

Irena je rekla da je dve i po godine bila na ishrani sa sokovima, ali je takođe probala ishranu sirovom hranom, povremeni post, kuvano bilje i posebne čajeve. Ona je rekla da joj je savetovano da počne sa hemoterapijom, ali se ona okrenula internetu da pronađe alternativni savet i upala u zamku.

Rekla je da je slušala jednog čoveka sa stotinama hiljada pratilaca na društvenim mrežama koji su tvrdili da bi "telo moglo da se izleči" radikalnim načinom života i promenom ishrane.

Stojnova je rekla da je postala fanatik raznih dijeta i holističkih terapija koje je pratila.

- Nisam stala, samo sam bila tako slaba, imala sam nedostatak sna i halucinacije. Nisam imala snage ni da otvorim vrata dostavljaču. Nisam mogla da dišem jer sam imala tečnost na plućima, smršala sam oko 20 kilograma zbog dijete.

Lekari su rekli da je Irena Stojnova bila na ivici smrti kada je kolima hitne pomoći prevezena u bolnicu u maju prošle godine. Upozorili su je da će verovatno umreti bez lečenja raka, koji je inače bio u trećoj fazi, ali je Stojnova nastavila da odbija lečenje nekoliko dana pre nego što je konačno pristala na hemioterapiju.

Lekari su opisali frustrirajuće razgovore sa njom, ali je na kraju, nakon 10 dana u bolnici, pristala da počne hemioterapiju.

Irena, koja je sada u remisiji, poručuje: "Sada kažem ljudima da su neželjeni efekti hemioterapije samo komad kolača u poređenju sa nuspojavama koje sam dobila od pokušaja holističkog tretmana. Ono što bih rekla je da je sjajno imati uverenja, sjajno je ako ih podržava nauka, i molim vas da ne prekidate svoje lečenje. Odbila sam svoje konsultante i sve što je u vezi sa standardnom medicinom i zamalo sam izgubila život".

Dr Kler Ris, konsultant za hematolog u Fondaciji NHS za zdravstvo Frimlej, rekla je: "Ovo je ekstreman scenario i zaista u prva 24 sata od Ireninog prijema nije mi bilo jasno da li će preživeti ovo ili ne. Ali problem je u tome što se dezinformacije često šire brže od istine i očigledno, ako je nekome data opcija sok u odnosu na tablete ili hemioterapiju i ubrizgavanje droga u telo, možete videti zašto bi radije da urade nešto od toga ako će to dati isti ishod, ali problem je što to nije praksa zasnovana na dokazima".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo ljude da li redovno idu na skrining preglede: "Ne znam ni šta je to"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje