• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je ukazivalo na sinusnu infekciju, ali je dijagnoza bila poražavajuća: Izgubila je oko, ali ne i nadu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rak "veličine loptice za golf" koji pogađa jedva jednu osobu u milion, nije joj oduzeo volju za životom

  • 0

Anika je 28-godišnjakinja iz Kalifornije, koja na svojim društvenim mrežama širi svest o retkoj i veoma strašnoj dijagnozi sa kojom se borila prošle godine.

Kako je opisala u nekoliko videa, jutro koje je promenilo sve, započela je sasvim normalno. Probudila se i primetila da je boli unutrašnji ugao desnog oka. Iako u početku nije razmišljala o tome, već uveče je osećala bolove cele desne strane lica.

Sledećeg dana lice joj je oteklo oko desnog oka, što ju je bez ikakvog daljeg razmišljanja uputilo pravo u bolncu. CT - skeniranje u hitnoj pomoći pokazalo je upalu oko Anikinog oka, zbog čega su lekari posumnjali da ima infekciju sinusa. Otok se smanjio tokom nekoliko dana, ali se ponovo "povampirio" samo nedelju dana kasnije.

- Tokom druge posete hitnoj pomoći, doktor je opipao moje oko i rekao je: "Ovo ne liči na infekciju sinusa". Ovog puta, CT skeniranje je otkrilo masu veličine loptice za golf , koja nije bila tu pre tri nedelje - navodi Anika u videu.

Sa 27 godina, Aniki je dijagnostikovan sinonazalni karcinom četvrtog stadijuma, poznat i pod skraćenicom "SMARCB1", koji se proširio na njeno lice, pluća i limfne čvorove. Sinonazalni karcinom počinje u nosnoj šupljini, koja se nalazi odmah iza i oko bočnih strana nosa. Tamo može "rasti" nekoliko oblika raka, ali se smatra da je ova izuzetno retka - čak toliko da "pogađa" jedva jednu od milion osoba.

@and_also_annika Just the basics #cancerjourney #cancertok #itsmehi ♬ original sound - And_also_annika

Prema istraživanju "NIH-a", u medicinskoj literaturi je prijavljeno manje od 200 slučajeva. Studija je takođe primetila da čini samo jedan procenat svih karcinoma glave i vrata.

Još uvek se mnogo toga ne zna o prognozi, ali "NIH" navodi da većina pacijenata preživi samo dve do četiri godine nakon dijagnoze, a "tumori u kasnijoj fazi su povezani sa lošijom prognozom". Simptomi uključuju začepljenje nosa, glavobolje, izbočenje očne jabučice i krvarenje iz nosa.

Anika je rekla da je skoro odmah počela sa hemoterapijom, koja je trajala devet nedelja. Međutim, primetila je malo poboljšanja i otišla je na operaciju u decembru prošle godine.

- Takođe su morali da uzmu okolno tkivo, uključujući i moje desno oko. Dakle, ono što sada vidite je u suštini deo moje butine koji popunjava tu prazninu. Rečeno mi je da će se nekako smanjiti, ali je takođe drugačija boja jer mi je bedro mnogo tamnije. Znam da nije sjajno. Znam kada čitate o mom karcinomu da je to redak, agresivan i da je za njega goto uvek  loša prognoza, ali nijedan doktor nije seo i rekao mi: "Ovoliko ćete još poživeti". Zato nastavljam borbu - rekla je hrabra žena.

Anika je trenutno na eksperimentalnom planu lečenja koji uključuje hemoterapiju i imunoterapiju za usporavanje širenja njene bolesti. Iako je statistika sumorna, Anika je naglasila da ne zna kako izgleda njena prognoza, prenosi "DailyMail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje