• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada doktor postane pacijent: Ljudi koje je lečila podsetili su je da je uvek bila borac i da će pobediti rak

E. O.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Zajedno ćemo prebroditi ovo"

  • 0

Životno putovanje je, zaista, uvek puno iznenađenja, lepih i manje lepih. Ono koje doktorka Nang N. Tran-Dejvis očekivala, sačekalo ju je tik pre njen 50. rođendan. Na dan kada joj je saopštena dijagnoza kolorektalnog raka četvrtog stadijuma ona je postala pacijent i sada je svu svoju snagu morala da preusmeri na sopstevo ozdravljenje.

- Najvažnija stvar u tome je što sam ja porodični lekar. Trebalo je da znam bolje jer sam praktično svaki dan u poslednjih 20 godina provela pregledavajući pacijente, jureći laboratorijske nalaze, istražujući sitne probleme, sprečavajući i lečeći bolesti pacijenata - počinje doktorka u svojoj ispovesti i nastavlja:

- Znala sam sve "crvene zastavice" za kolorektalni rak koje indikuju posetu lekaru: promene u radu creva i krvarenje. Ali pošto sam malo putovala prethodnih šest meseci, pripisala sam promene putovanjima i hemoroidima i, u suštini, minimizirala sve brige, čak i kada simptomi nisu nestali.

Mislila je da je nepobediva zbog činjenice da je godinama vegeterijanac, da ne konzumira alkohol niti cigarete.

- Videvši da je moja mama sa 88 godina još uvek jaka, a ja nisam u godinama da uopšte počnem sa skriningom, dodatno sam ignorisala šta je moje telo pokušavalo da mi kaže.

Kaže da nije imala vremena da bude bolesna ili čak da osluškuje potrebe svog tela, balansirajući između posla i brige o porodici.

- Bila sam primorana da odem u hitnu pomoć kada je moje telo konačno vrisnulo na mene jer je rak izazivao blokadu creva. Bila sam slomljena, naravno, kada su hitna kolonoskopija i dalja snimanja potvrdili da se radi o kolorektalnom raku četvrtog stadijuma koji se proširio na jetru.

Sve se dešava s razlogom

Doktorka kaže da je bila u emotivnom rasulu, mračnom mestu beznađa i konfuzije. Uvek je verovala u univerzum i da se sve dešava sa razlogom.

- U početku sam zapravo nerado otkrivala svoje zdravstvene probleme svojim pacijentima, jer je to bila moja lična bitka. Međutim, shvatila sam da su neki pacijenti i prijatelji želeli da dopru do mene, ali su smatrali da ne mogu jer su čuli za moju bolest iz druge ruke. Tada sam odlučila koliko je važno otvoriti vrata za dijalog i podeliti ovo putovanje putem Fejsbuk objava, sa svim svojim pacijentima i prijateljima. Podizanje svesti o kolorektalnom karcinomu, posebno kod mlađih odraslih, takođe je kritično jer se ovaj rak može izlečiti u ranim fazama - piše doktorka.

Odjednom, ona je bila pacijent, a njeni pacijenti postali su njeni "lekari".

- Bila sam potresena i dirnuta do suza zbog izliva podrške. Kažu mi da se odmorim. Moje je vreme da se izlečim. Kažu mi da sam bila tu za njih svih ovih godina, na rođenju njihovih beba, brinula o njihovoj deci i bila uz njihove starije roditelje, da sam se dobro brinula o njima kada sam im bila najpotrebnija, a sada je bio njihov red da se pobrinu za mene.

Pacijenti su joj spremali obroke, učili je pletenju, dali joj ćebad, pidžame i marame za glavu. Nudili joj vožnju na hemioterapije i molili se u crkvi za njeno ozdravljenje.

- Prosto sam neverovatno ponižena i zadivljena brojem neverovatnih lekara, zvaničnih i nezvaničnih, koji se sada brinu o meni. Podsećaju me da sam oduvek bila borac. Nisam znala kada sam bila vijetnamska izbeglica u osnovnoj školi i sanjala da jednog dana budem doktorka da ću ja biti ta kojoj je potrebna nega. Moji pacijenti-doktori me podsećaju da sam oduvek bila borac - za druge ljude, ali takođe je u redu da se borim za sebe. Mlada pacijentkiinja mi je poklonila ogrlicu sa privezkom Wonder Woman samo da me podseti na ovo. Zbog mojih pacijenata, uspela sam da prođem kroz operaciju i sada podnosim hemioterapiju bolje nego što se očekivalo. Moji pacijenti mi daju nadu. Blagoslovena sam i zahvalna što sam bila, i biću godinama koje dolaze, njihov porodični lekar. Zajedno ćemo prebroditi ovo zbog ovog veličanstvenog odnosa pacijent-doktor - zaključuje doktorka za "CBC".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje