• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jednom je loše procenila dubinu bazena i završila u kolicima: "Čula sam kako mi vrat puca, a onda ništa"

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ronila sam u tom bazenu milione puta ranije, ali je tako lako pogrešno proceniti"

  • 0

Život žene iz Njujorka se zauvek promenio nakon što je zaronila u plitki bazen. Ko bi rekao da će jedna žurka da bude događaj koji će odrediti ostatak njenog života.

- Sećam se da sam zaronila u bazen i čula kako mi vrat puca, a onda ništa - rekla je Dejna Baret (31) za SWNS o čudnoj nesreći, koja ju je primorala da provede više od godinu dana u bolnici jer više nije mogla da se kreće ili diše samostalno.

Čudna nesreća dogodila se 29. juna 2019. godine, dok je bivša menadžerka restorana prisustvovala zabavi pored bazena u kući svog dečka Šejmusa Kantvela (31) na Long Ajlendu. Nakon što je pobedila u rundi mini-golfa, odlučila je da proslavi zaranjajući u bazen - ali je pogrešno procenila dubinu i udarila je glavom, a od siline udarca je slomila vrat, što je dovelo do kvadriplegije.

- Bazen je bio plitak na jednom kraju i dubok na drugom, otišla sam da trčim i zaronim u duboki deo, ali nisam trčala dovoljno daleko. Kad sam udarila glavom, zapravo sam čula kako mi vrat puca. Ponovo sam isplivala na površinu i nisam mogla da se pomerim - ali sam mogla da čujem ljude oko sebe.

Prijateljica nesrećne Dejne je u početku mislila da se ona sa njom šali. Međutim, tada se onesvestila od nedostatka kiseonika, jer nije mogla sama da diše usled paralize od vrata nadole.

Njen dečko, barmen, pokušao je da primeni veštačko disanje pred gostima na zabavi, ali bezuspešno. Onesvešćena devojka probudila se dva dana kasnije u Univerzitetskoj bolnici Stoni Bruk, gde je prebačena nakon intubacije i stavljena u medicinski indukovanu komu kako bi joj spasili život, prenosi "Post".

- U početku sam mislila da imam noćnu moru, osećala sam se kao da me jako drže. Pokušala bih da podignem glavu i osećala sam se kao da je povučena nazad.

Tada je saznala poražavajuću istinu: nesreća joj je dovela do kvadriplegije. Ovo je bio težak udarac za aktivnu Baret, koja se bavila gimnastikom od detinjstva i igrala odbojku, košarku i lakros tokom cele srednje škole.

Posle naporna dva meseca, Njujorčanka je prebačena u Rehabilitacioni centar Maunt Sinaj na još dva meseca, tokom kojih je započela fizikalnu terapiju. Tamo je pacijentkinja ponovo naučila kako da govori, jede i pije, pa čak i da pomera glavu.

Isprobala je i različita invalidska kolica u pripremi za polunezavisan život kada bude otpuštena.

Međutim, njen boravak u bolnici pokazao se dužim nego što se očekivalo. Nakon što je prebačena u dom za negu, Baret je dobila upalu pluća, što ju je primoralo da se vrati u bolnicu na dalje lečenje.

Da stvar bude gora, pandemija kovida-19 počela je otprilike u to vreme, što je dovelo do toga da je bolnica smanjila njene svakodnevne posete. Kada se Baret vratila u Medford mesec dana kasnije, uopšte nije mogla da ih vidi zbog zatvaranja širom zemlje.

- Bila sam u izolaciji bez posetilaca i nisam mogla da napustim svoju sobu. Sve to vreme sam bila stvarno depresivna shvativši da će moj život biti ovakav zauvek.

Tračak nade došao je 2020. kada je Baret upućena u neprofitni grupni dom za osobe sa traumatskim povredama. Uprkos tome što su joj pomagale medicinske sestre, imala je mnogo više slobode nego ranije.

Baret se više ne oslanja na mašine da bi disala, već koristi trahealnu cev i pejser koji stimuliše kontrakcije dijafragme, efikasno terajući njeno telo da diše. Skupila je i nešto novca donacijama pa je sagradila malu kolibu u koju se uselila u novemrbu 2020.

Na taj način je mogla da ima i svoju nezavisnost i pomoć kada joj je bila potrebna.

Bungalov je opremljen električnim liftom koji joj omogućava da uđe i izađe iz kreveta. Ona takođe koristi svoj telefon da kontroliše svoja svetla i TV.

- Ljudi ne shvataju nedostatak nezavisnosti koji dolazi sa kvadriplegikom. Sada "radim na bateriju", pa ako nešto krene naopako, ne mogu da dišem, da se krećem ili pričam.

- Još uvek mogu da jedem i pijem i pričam, imam svoj dom i svoju porodicu i prijatelje. Ali želim da podsetim ljude koliko ronjenje može biti opasno – zato se uverite da ste svesni svog okruženja. Ronila sam u tom bazenu milione puta ranije - ali je tako lako pogrešno proceniti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojka (26) se bori protiv misteriozne bolesti: "Mislila sam prehlada, a lice mi se paralisalo"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje