• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Idem na odmor, a alergičan sam na kondome": Doktor objasnio kakvu reakciju izaziva lateks i šta raditi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi proizvodi su napravljeni od lateksa, ali rukavice i kondomi su verovatno najpoznatiji. Žene češće nego muškarci doživljavaju simptome alergije na kondom od lateksa

  • 0
Kondomi Foto: Shutterstock

Dr Džef Foster je lekar opšte prakse i za "The Sun" daje odgovore na pitanja čitalaca. Jedan momak se javio sa prilično neobičnim pitanjem, ali morao ga je postaviti iz predostrožnosti. Kondomi su najčešći način kontracepcije, ali ne odgovaraju svima. To je bio i njegov slučaj.

- Imam 24 godine i idem na "momački odmor", samo sa prijateljima, u julu. Mislim da sam alergičan na kondome. Polni organ me je boleo i svrbeo kada sam ih koristio u prošlosti. Da li postoji alternativna metoda kontracepcije koju mogu da isprobam i koja štiti od polno prenosivih bolesti - glasio je problem ovog momka i objašnjenje.

Dakle, može li se biti alergičan na ovu vrstu zaptite i šta je u tom slučaju dobra alternativa?

- Polno prenosive infekcije su uobičajeni rizik tokom "momačkih odmora", a činjenica da razmišljate kako da se nosite sa tim je zaista važna. Često smatramo da su ove bolesti klasična hlamidija, gonoreja ili genitalni herpes, ali druga ozbiljna stanja kao što su HIV i hepatitis B takođe se mogu preneti intimnim odnosom - odgovorio je doktor.

Nedavno je došlo do porasta broja slučajeva sifilisa, a to bi delom moglo biti posledica smanjenja upotrebe zaštitne kontracepcije, kao što su kondomi, zapaža stručnjak.

Kondomi su najuspešniji način da se smanji rizik od zaraze polno prenosivim infekcijama, ali mnogi ljudi sa alergijama na lateks se brinu da će odnos učiniti neprijatnim ili izazvati alergijsku reakciju.

Međutim, već neko vreme postoji niz kondoma bez lateksa, koji bi trebalo da omoguće uživanje u bezbednom odnosu bez alergijskih reakcija.

Šta se može desiti?

Mnogi proizvodi su napravljeni od lateksa, ali rukavice i kondomi su verovatno najpoznatiji. Žene češće nego muškarci doživljavaju simptome alergije na kondom od lateksa. Ako reagujete na rukavice od lateksa, vaše ruke mogu da svrbe ili osećaju iritaciju.

Kondomi mogu izazvati ozbiljniju reakciju kod žena zbog osetljivosti vaginalnih sluzokoža. Lateksu je lakše da uđe u krvotok kroz sluzokožu nego preko kože na telu.

Ako ste alergični na lateks, vaše telo smatra lateks štetnom supstancom. Zatim reaguje pokušavajući da se izbori sa opasnom supstancom, iako je nema.

Duže ili češće izlaganje lateksu dovodi do težih simptoma.

Lokalni simptomi alergija na lateks kondome uključuju svrab, otok i crvenilo oko kože i genitalija. Sistemski simptomi mogu uključivati koprivnjaču i začepljen nos, curenje iz nosa, a takođe mogu izazvati astmu, piše "Verywellhealth.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Volimo njihove filmove, muziku... Poznati koji su su izgubili bitku sa HIV-om

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje