• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Goran Stanojević: Krv u stolici izaziva najveći strah, ali ne znači uvek rak debelog creva

D. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan je Peti međunarodni kongres koloproktologije u Nišu

  • 0
Doktor Goran Stevanović, kongres u Nišu, Svetolik Avramov Foto: D.K.

Održan je Peti međunarodni kongres koloproktologije "Konstantinovi dani" na kojem se pričalo o zdravlju debelog creva. Na kongresu je govorio i doktor Goran Stanojević i približio nam ovu temu.

- Najveći strah naših pacijenata izaziva pojava krvi u stolici, ali krvarenje iz debelog creva ne znači da neko sigurno ima neko maligno oboljenje. Međutim, to znači da mora da se javi izabranom lekaru i proveri zdravlje. Osluškujući svoj organizam, ljudi treba da brinu o svom zdravlju i svaki simptom treba da bude poziv za odlazak na pregled, a rano otkrivanje bolesti debelog creva obezbeđuje stopostotne šanse za izlečenje - ističe dr Goran Stanojević, direktor Klinike za digestivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

On je rekao da učestalost obolevanja od bolesti debelog creva raste, ali i da dijagnostika postaje sve bolja i bolja.

- Pravovremena dijagnostika i pravovremeni tretmani najsavremenijim principima lečenja, pre svega u oblasti hirurgije, ali i veštačke inteligencije pomažu u lečenju sve većeg broja pacijenata. Ne brinem za dostignuća ove vrste hirurgije u Srbiji jer napredujemo - izjavio je doktor Stanojević.

Doktor Goran Stevanović, kongres u Nišu, Svetolik Avramov Foto: D.K.

Doktor je rekao da su neposredno posle završetka epidemije korone lekari u Srbiji bili suočeni sa velikim brojem pacijenata koji su se nalazili u uznapredovaloj fazi bolesti debelog creva, ali sada je ta situacija nešto bolja.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra doktor Zoran Perišić je rekao da je najstrašniji period u toj zdravstvenoj ustanovi bio kada je popustila korona i kada su pacijenti koji su bili u strahu od korona virusa, krenuli na preglede.

- Bio je jedan strahoviti priliv pacijenata sa odmaklim fazama svojih bolesti. U godini posle korone potrošili smo tri puta više hirurškog konca nego u prethodnoj godini i to vam daje uvid koliko je priliv pacijenata bio veliki. Uspeli smo da odgovorimo na taj izazov, kao i na ostale. Klinika za abdominalnu hirurgiju ima dobru opremu i dovoljno kapaciteta da zbrine sve pacijente sa juga Srbije - kazao je Perišić.

Doktor Goran Stevanović, kongres u Nišu, Svetolik Avramov Foto: D.K.

Predsednik Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva doktor Svetolik Avramov rekao je da se novim tehnikama u hirurgiji debelog creva i stražnjeg creva barata u celoj našoj zemlji.

- Prati se ta medicina u onoj meri u kojoj mogućnosti ove zemlje dozvoljavaju. Nismo mi Amerika da idemo ka nekim velikim vrhovima, ali možemo da pratimo i držimo korak sa svetom - izjavio je Avramov.

Doktor Goran Stevanović, kongres u Nišu, Svetolik Avramov Foto: D.K.

Dvodnevni kongres "Konstantinovi dani" okupio je u niškom Naučno-tehnološkom parku gotovo 200 učesnika iz 11 zemalja uključujući i Srbiju. Među 40 predavača je i 16 iz zemalja Evropske unije, a glavne teme skupa su savremene metode lečenja kolorektalnog karcinoma, upalnih bolesti debelog creva i benignih oboljenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje