• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktor podelio jednostavnu igricu za mozak kako biste ga lakše savladali i zaspali kada vas uhvati nesanica

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je jednostavna mentalna vežba koju nazivamo "kognitivnim mešanjem"

  • 0
Glavobolja sna Foto: Shutterstock

Sigurno vam se desilo makar jednom da ostanete frustrirani jer ne možete da zaspite do kasno u noć. Srećom, postoji jedna jednostavna moždana igra koja može da vam pomogne da se uspavate.

Nesanica, zajedno sa drugim poremećajima spavanja, pogađa najmanje jednu od tri osobe.

Pa iako svi manje-više već znamo neke klasične načine kako da se smirimo da bismo ušli u san, koji uglavnom uključuju smanjenje vremena koje provodimo pred ekranom, toplu kupku ili čaj od kamilice, može da bude veoma frustrirajuće to ležanje u krevetu a znate da biste zaista morali da zaspite što pre.

Dakle, kako prenosi "Mirror", ako se nađete u situaciji da se bacate i okrećete u krevetu, bez obzira na to koliko ste ovaca već izbrojali, dr Skot Volter je podelio na svom "TikToku" trikove za spavanje kako da brzo zaspite kada vaš um jednostavno neće da se odmori i sarađuje.

- Recite zbogom nedeljnim strašnim stvarima i brzo zaspite uz ovaj trik za spavanje koji je odobrio lekar - rekao je Volter i nazvao ga "potpunom promenom igrice“ dodajući da bi voleo da je ovo znao u svojim tridesetim.

- Ja sam doktor i ponekad imam problema da zaspim i reći ću vam o metodi koja je za mene bila otkrovenje. Ne uključuje uzimanje melatonina ili drugih suplemenata, niti vruć tuš pre spavanja, pa čak ni čitanje. U pitanju je jednostavna mentalna vežba koju nazivamo "kognitivnim mešanjem".

@denverskindoc Stitch w/@sidneyraz : Yes, everyone should be wearing compression socks + the hack for how to put them on fast ⚡ #compressionsocks #dermhacks #dermatologist #varicoseveins #ttsacl #compression #legcompression #todayilearned #legveins #travelhacks #compressionstockings #varicosetreatment #wishiknew ♬ original sound - Dr. Scott Walter | Derm

Kako kaže, u pitanju je način kako da "preuredite ili reorganizujete svoje misli".

- Slično je mešanju špila karata. Ova metoda je efikasna jer odvraća naše umove od svesnih misaonih obrazaca koji nas drže budnima noću. To može biti bilo šta, od briga do planova ili čak svađa - objašnjava dr Skot.

On je podelio nekoliko različitih načina na koje možete da izvršite kognitivno mešanje.

- Mislite na nasumične reči ili objekte. Na primer, "krava", "list", "sendvič", "puter", "džigerica"... Samo nasumične stvari koje nemaju smisla. Zatim izaberite neko slovo, bilo koje slovo. Brojte otkucaje srca i na svakih osam otkucaja, pomislite na reč koja počinje tim slovom - otkriva lekar.

Dr Skot je zatim dalje objasnio i kako i zašto to funkcioniše. Naime, mi na taj način teramo mozak da "imitira" mikrosnove koji se pojavljuju tokom tranzicije sna.

- Tako se vašem mozgu da do znanja da je sada bezbedno da spava - podvlači dr Skot.

Ljudi su brzo podelili svoje sopstvene metode uspavljivanja.

- Našla sam nešto lakše. Prođeš kroz abecedu i za svako slovo smisliš mesto, voće i piće koje počinje tim slovom. Retko uspevam da pređem slovo E - prokomentarisala je jedna osoba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje