• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Besplatni dermatološki pregledi u 13 gradova u Srbiji od sutra do 1. juna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tačne datume pregleda po gradovima pročitajte u tekstu

  • 0
Devojka, mladež, mladeži Foto:Shutterstock

Besplatni pregledi mladeža biće organizovani od sutra do 1. juna u 13 gradova Srbije, uz podršku Udruženja dermatovenerologa Srbije, u cilju da se podigne svest građana o važnosti zaštite od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože.

Redovni pregledi i samopregledi su ključni korak u prevenciji melanoma, najopasnijeg oblika raka kože, navodi se u saopštenju. Takođe, ako se otkrije na vreme, izlečenje je moguće u čak 99 odsto slučajeva.

Prošle godine je u okviru istog projekta obavljeno oko 2.000 pregleda u šest gradova Srbije, otkriveno je 85 sumnjivih mladeža, a pacijenti su dobili preporuke za dalje lečenje.

U Srbiji se godišnje otkrije više od 700 novih slučajeva, od toga samo 20 odsto u ranom stadijumu, zbog čega je važno razvijati svest o neophodnosti redovnih pregleda, ali i zaštite od UV zračenja.

Prošle godine je u okviru istog projekta obavljeno oko 2.000 pregleda u šest gradova Srbije, otkriveno je 85 sumnjivih mladeža, a pacijenti su dobili preporuke za dalje lečenje.

Dermatolozi će od 23. maja do 1. juna biti na raspolaganju građanima u Beogradu, Novom Sadu, Kladovu, Srbobranu, Boru, Topoli, Aleksincu, Bajinoj Bašti, Topoli, Pirotu, Sjenici, Vrnjačkoj Banji i Leskovcu.

Dermatološke preglede mladeža moguće je obaviti besplatno od devet do 20 časova, a pauze su od 11.30 do 12.00 časova i od 17.30 do 18.00 časova na sledećim lokacijama:

  • 23. i 24. maja u Beogradu, plato ispred Hrama Svetog Save
  • 29. maj u Bajinoj Bašti na Trgu Dušana Jerkovića
  • 25. maja u Novom Sadu na Trgu republike
  • 28. maja u Aleksincu, plato ispred Centra za kulturu i umetnost
  • 29. maja u Nišu na Trgu Stevana Sremca
  • 25. maja u Kladovu, plato ispred Gradske bolnice i Zdravstvenog centra
  • 30. maja u Sjenici u Gradskom parku
  • 27. maja u Srbobranu na Trgu republike
  • 30. maja u Pirotu na Centralnom trgu
  • 27. maja u Boru, plato ispred Doma kulture
  • 28. maja u Topoli na Pešačkoj zoni
  • 1. juna u Vrnjačkoj banji, kod Vrapca
  • 1. juna u Leskovcu na Gradskom trgu.

Doktorka i specijalista dermatovenerologije Lidija Kandolf naglašava da svako od nas treba da pregleda svoju kožu povremeno, kako bi uočio eventualne promene koje su nepravilne, rastu i menjaju se, ali da je važno da ih povremeno pregleda i dermatolog koje se bavi ranim otrkivanjem raka kože dermoskopijom.

Melanom, mladež, pregled kože Foto: Shutterstock

- Najvažniji savet za sprečavanje raka kože, pa i melanoma je zaštita od nepotrebnog izlaganja suncu, radi dobijanja tamnog tena. Dok je svakodnevni boravak napolju u prirodi, zbog rada i bavljenja sportom i hobijima poželjan, treba izbegavati sunčanje na plažama i gradskim kupalištima. U letnjim mesecima od maja do oktobra tokom boravka napolju treba tražiti hlad, i planirati boravak u jutarnjim i popodnevnim satima i uvek biti obučen na suncu, uz korišćenje naočara za sunce i u podnevnim satima nositi šešir. Na otkrivene delove tela potrebno je nanositi preparate sa visokim zaštitnim faktorom - rekla je ona.

Dodala je da je potrebno obratiti pažnju na promene na koži, pregledati celo telo i ukoliko se primeti neka nova promena koja raste i menja se obratiti se dermatologu.

- Takođe, osobe koje imaju preko 50 mladeža treba da odlaze na redovne godišnje preglede kože, jer je kod ove grupe ljudi nešto veći rizik za nastanak raka kože - dodala je ona.

Predstavnica brenda koji podržava ovu kampanju Milica Stefanović rekla je da su istraživanja ove kompanije pokazala da postoji nedovoljna informisanost o rizicima izlaganja suncu bez zaštite u mnogim zemljama.

"Čak 77 odsto anketiranih ne koristi SPF redovno, a 50 odsto njih ne smatra da SPF štiti od raka kože, iako kreme sa zašitnim faktorom predstavljaju neophodnu meru zaštite i osnov u prevenciji melanoma. Zato ćemo nastaviti da edukujemo građane i organizujemo besplatne preglede koji polako postaju tradicija u Srbiji pred početak letnje sezone kazala je.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje