• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studentkinja mislila da je mamurna, a onda je saznala da joj je ostalo 12 meseci života

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sada bi sve isprobala da joj život potraje malo duže

  • 0

Ela Pik ima 19 godina i dolazi iz Bostona u Linkolnširu.

Vodila normalan, studentski život, dok joj jedno jutro nije pozlilo i tako život krenuo u sasvim drugom pravcu.

Prošlog leta je išla na putovanje u Grčku sa svojim prijateljima. Često su izlazili na žurke, pili i zabavljali se, ali kada se njihova zabavna nedelja bližila kraju, osećala je da nešto nije u redu. To je pripisala mamurluku.

No, njeni simptomi pogoršali su se kada se vratila kući. Javljale su joj se "stravične" migrene, od kojih nije mogla ni da spava.

- Onda mi je levo oko zalutalo ka sredini lica. Otišao sam na očni pregled i uputili su me u bolnicu i rekli da je to vrlo zabrinjavajuće. Vratili smo se kući da se spremimo, ja sam otišla u kupatilo i tada su me pod tušem "zaposele" još jače migrene.  Hitno sam prebačena u bolnicu - navodi ona, piše "Dailymail".

Iako je imala migrene nekoliko godina, nije poznato da li su one povezane sa tumorom ili ne. Lekari su otkrili kvržicu na njenom mozgu koja je na kraju dijagnostikovana kao difuzni srednji gliom - tip tumora koji raste u glijalnim ćelijama mozga i kičme.

Rak je neizlečiv i neoperabilan, a Eli je prošlog leta ustanovljeno još samo 12 meseci života.

Difuzni gliomi srednje linije, ili DIPG, obično pogađaju decu. Brzo rastući tumor može se javiti i kod odraslih. Raste u srednjoj liniji, između dve polovine mozga, i smrtni ishod je neizbežan.

Obično izaziva probleme sa ravnotežom i hodanjem, slabost u rukama i nogama, poteškoće u kontroli izraza lica, poteškoće u govoru, probleme sa gutanjem i žvakanjem i duplim vidom ili probleme sa kontrolom pokreta očiju.

Takođe može izazvati mučninu, umor i glavobolju.

Nakon dijagnoze, Ela Pik je bila prinuđena da odbije intervju za posao iz snova - da radi kao stjuardesa.

Rekla je da se oseća "degradirano" zbog svoje prognoze i da želi da napravi što više uspomena sa svojim prijateljima i porodicom u koliko god vremena joj je preostalo.

- Osećala sam se kao da ne postojim odjednom. Ovo i dalje ne deluje stvarno. Svi oko mene više tuguju i više ih boli, nego mene. Ne mogu tačno da kažu koliko dugo imam još da živim, jer ne mogu da uradim biopsiju zbog toga gde je tumor.

I kada bih uradila biopsiju, skoro je neizbžno da bih ostala paralizovana. Zato ne mogu ni da procene tačno koliko imam još da živim .

Vratila sam se na posao i želela sam da nastavim sa normalnim životom. Bila sam na nekoliko putovanja za vreme praznika i to sa porodicom i trudimo se da maksimalno koristimo vreme. Prošle godine je prošla šestonedeljne radioterapije u nadi da će usporiti rast tumora.

Njeno poslednje skeniranje otkrilo je da je tumor stabilan i da "ne raste" nakon tretmana.

- Uvek postoje različita ispitivanja sa različitim lekovima. Bila bih spreman da probam bilo šta. Nikad ne očekujete da će se ovako nešto desiti sa 18 godina. To je kao u filmu. Samo pokušavam da "pobegnem" od toga što je više moguće i ostanem pozitivna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje