• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon što su joj rekonstruisali karlicu dobila je rak dojke: Dok je primala hemioterapiju, počela je da trči

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Sedela sam u bolničkoj sobi i gledala kako mi život prolazi", navodi ona

  • 0

Džeki Skali je mnogima poznata i kao žena-borac, koja već 10 godina trči maratone i prikuplja donacije za lečenje raka. Sve je počelo nizom sopstvenih iskustva, a njena priča pokazuje da je moguće pronaći snagu i kada ste "na dnu".

Dok je bila u njenim dvadesetim godinama, Džeki je dijagnostikovana displazija kukova, zbog čega je morala na operaciju i rekonstrukciju karlice. To ju je ostavilo nepokretnom, ali sa mogućim oporavkom. Morala je ponovo da nauči da hoda, a kako je vreme prolazilo, tako je rasla i nejna želja za istim.

Konačno, život je počeo da se vraća u normalu za Džeki. No, desetak godina kasnije, dijagnostikovan joj je karcinom dojke. 

Ponovo, sudbina ju je postavila pred teškim izazovom.

Kako navodi, gubila je snagu i želju za životom i "nije mogla da veruje da je to njen kraj". Počele su hemioterapije, a ona je sedela u bolničkoj sobi i gledala kako joj život prolazi. No, uspela je da pronađe unutrašnju snagu i želju za borbom. Osećala se slabo i "kao da ne prepoznaje svoje telo". Zato, Džeki je želela da uradi nešto sasvim njoj nepoznato do tada - da istrči maraton. 

- Kao prvo, mrzela sam helanke i nikada mi pre nije padalo na pamet da trčim. Međutim, 2014. godine, dok sam primala hemioterapije, obećala sam da ću prikupiti 100 hiljada funti u dobrotvorne svrhe za deset godina. To jeste zvučalo suludo, jer u tom stanju ne znate da li ćete dočekati sledećih godinu dana, a ne čitavu deceniju. Umesto da brojim dane do kraja mog aktivnog lečenja, shvatila sam da se svaki dan računa i da treba da podržim druge dok se suočavaju sa ozbiljnom bolešću.

Nisam ni mislila da će me to obećanje odvesti u avanturu i da ću spoznati sasvim drugačiju Džeki, timski rad, novo prijateljstvo, dobrotu i nadu. Kada sam odlučila da ću početi da trčim, za mene je to bilo nešto najteže, kako zbog hemoterapija, koje te gotovo onesposobe za svakodnevne aktivnosti, isto tako sam strepela  i zbog svoje karlice - navodi ona, piše "Metro".

Džeki je svoju prvu trku od 10 kilometara istrčala samo nedelju dana pre poslednje primljene hemioterapije. Prešla je finiš-liniju sa dragim prijateljem kraj sebe i shvatila da život još nije gotov.

Od tada, Džeki je nastavila da trči i ove godine proslavlja deceniju bez traga bilo kakvog karcinoma.

Za 40. rođendan je provela 29 sati i pet sekundi na sobnom biciklu, a 2017. godine je odlučila da učestvuje na velikom maratonu u Londonu. Toj trci se pridružila u venčanici, jer se samo nekoliko sati pre toga venčala.

- Suprug i ja smo odlučili da trčim u venčanici, jer samo zahvaljujućim tim trkama, ja sam i dalje tu i podižem svest o karcinomu i prikupljam sredstva za mnoge bolnice - navodi Džeki.

Zahvaljujući trčanju, Džeki je do sada prikupila više od 93 hiljade funti.

- Rak ti oduzme život. Oduzme ti vreme, energiju, slobodu, osećaj da si živ. Meni je moj rak oduzeo grudi, zbog čega je bilo vrlo teško pogledati se u ogledalo. Ove godine sam odlučila da novac doniram, i da započnem prikupljanje novca ponovo od nule. Počeli smo trčeći maraton u Londonu, obučeni kao autobus. Moj tim bliskih ljudi i ja obukli smo se u svakodnevne heroje, poput doktora, vozača autobusa, vojnika i drugih, i na taj način želeli smo da prikažemo kako je svako od nas heroj. Ovo je mojih velikih 10 godina bez raka i idem dalje.

Kada postaviš sebi nemoguć cilj, onda shvatiš šta je moguće - govori Džeki.

(Onar.s)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje