• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Učestali bol povezala sa istegnutim mišićem, a rak na jajniku je za to vreme napredovao: Spaslo je samo jedno

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova 46-godišnjakinja imala je prvu od četiri sesije hemioterapije u januaru 2023

  • 0

U julu 2022, majka dvoje dece, Greni Morgan, osetila je oštar bol u stomaku dok je podizala svoje mlađe dete.

Misleći da je istegla mišić, nekoliko dana je uzimala lekove protiv bolova i, dok je to trajalo nekoliko nedelja, o bolu nije puno razmišljala.

Mesec dana kasnije, otišla je kod svog lekara opšte prakse na rutinski pregled i spomenula istegnuti mišić. Njen doktor je odlučio da dalje istraži i uputio je na ultrazvučni pregled, koji je otkrio veliku cistu na jajniku.

- Nisam bila svesna ovoga, jer nikada nisam patila od bolova u stomaku osim otprilike u vreme menstruacije - kaže Greni za "Irish Examiner".

- Moj lekar opšte prakse me je takođe uputio ginekologu u lokalnoj bolnici koji je na pregledu rekao da može da oseti cistu. Objasnila mi je da me upućuje na CT i MRI i na analizu krvi. Rekla je da će rezultati biti poslati u bolnicu Mater u Dablinu na pregled.

Iako su rezultati bili jasni, konsultant u bolnici je rekao da nisu sigurni kakva je to masa koju su uočili na jajniku.

- Ponuđena mi je operacija ili uklanjanje jednog jajovoda i jednog jajnika ili potpuna histerektomija jer će, u zavisnosti od rezultata biopsije, možda morati ponovo da operišu. Imajući ovo na umu, odlučila sam se za potpunu histerektomiju.

Kroz proceduru je prošla mesec dana kasnije. Međutim, posle nekoliko nedelja, na svom naknadnom pregledu, rečeno joj je da su testovi pokazali da je cista kancerogena i da će joj trebati lečenje kako bi se osiguralo da u njenom telu nema tragova bolesti.

- U početku sam bila šokirana i uznemirena. Konsultant je rekao da unutar ciste ima ćelija raka, ali one su bile zatvorene i nisu pukle tokom operacije, što je bilo dobro. Dijagnostikovan mi je rak jajnika stadijuma 1A bistroćelijskog, koji je otklonjen operacijom. Međutim, zbog njegove agresivne prirode, savetovano mi je da primim hemioterapiju kao "polisu osiguranja" i da odem da živim svoj život i uživam u njemu. Toliko mi je laknulo što je rak nestao i što mi je dijagnostikovan u tako ranoj fazi, jer je to prilično retko kod raka jajnika.

Ova 46-godišnjakinja imala je prvu od četiri sesije hemioterapije u januaru 2023.

Izgubila je kosu i iskusila neželjene efekte kao što su bolovi u kostima, refluks, periferna neuropatija i iscrpljenost. Međutim, lekovi protiv bolesti sprečili su mučninu i povraćanje - nešto na čemu je bila veoma zahvalna.

Godinu i više od operacije ona je dobro, ali i dalje ima bolove u zglobovima i simptome hirurške menopauze. Ona ne može da uzima HNL [hormonsku dopunsku terapiju] jer je rak bio agresivan.

Ima redovne sastanke sa svojim medicinskim timom u bolnici Mater i oseća se pozitivno u pogledu budućnosti.

Njen savet drugim ženama je da se obrate svom lekaru opšte prakse ako primete bilo kakve promene na telu, bol ili simptome koji traju više od dve nedelje, ma koliko bili trivijalni.

Rak jajnika uglavnom pogađa žene koje su prošle menopauzu, ali može uticati i na mlađe žene.

Gospođa Kler Tompson, konsultant ginekološki onkolog, Grenin doktor, savetuje ženama svih uzrasta da moraju da znaju moguće znakove.

- Simptomi raka jajnika mogu biti nejasni i često vrlo nespecifični. To može značiti da žene možda neće odmah posumnjati da postoji problem, a takođe može učiniti dijagnozu izazovnom.

Specijalista za rak kaže da žene mogu iskusiti niz simptoma, najčešće:

  • nadimanje
  • poteškoće u ishrani i brži osećaj sitosti
  • bol u stomaku
  • često mokrenje ili problem sa crevima
  • ostali simptomi mogu uključivati neobjašnjiv umor ili gubitak težine i abnormalno krvarenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje