• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poza za spavanje može uticati na kvalitet vašeg sna: Ako se borite sa nesanicom, ovo možda ima udela

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako imate omiljenu poziciju, možda je vreme da je menjate

  • 0
Spavanje Foto: Shutterstock

Čak i da vam se vreme za spavanje menja svake noći ili se budite u potpuno različito vreme svakog jutra, verovatno postoji jedna pozicija koja vam je omiljena za spavanje.

Nažalost, položaj koji smatrate najudobnijim može na kraju da izazove zdravstvene probleme, od bolova do apneje u snu.

Evo koji položaj kako utiče na kvalitet sna i šta možete učiniti da ga učinite boljim po vaše telo.

1. Fetus-pozicija

Ovo je najpopularniji način spavanja, koji favorizuje većina ljudi, a posebno je popularan među ženama, za koje je duplo veća verovatnoća da spavaju sklupčane na boku od muškaraca. Uglavnom, to je zdrav način za dremanje jer omogućava vašoj kičmi da se odmara u svom prirodnom položaju. Položaj fetusa takođe omogućava da vaš mozak bolje funkcioniše i odmara u ovoj pozi.

Ova pozicija je takođe dobra za trudnice.

Kako da je poboljšate: Nemojte se mnogo sklupčati, već se malo raširite, kako biste omogućili vašim plućima i dijafragmi da normalno rade, piše "Webmd".

2. Ravno na jednoj strani

Da li spavate na boku, ali sa obe ruke uz telo? Niste jedini, jer veliki broj ljudi ovo takođe praktikuje.  I to je sjajno, jer je dobro za vaše zdravlje. Odmaranje na boku, sa uglavnom ispravljenim leđima, može pomoći u smanjenju apneje u snu. Takođe može ublažiti bol u vratu i leđima jer vaša kičma ostaje poravnata.

Kako da je poboljšate: Postavite mekani jastuk ili presavijeno ćebe ili peškir između kolena da biste olakšali pritisak na kukove.

Noćno znojenje, spavanje Foto: Shutterstock

3. "Slobodan pad"

Ako spavate na leđima ili stomaku, ali raširenih ruku i nogu, kao kada se padobranci bacaju iz aviona, možda bi trebalo da pokušate ipak da promenite poziciju. Iako vam se čini prijatno kada se tako namestite, ali spavanje na stomaku može dovesti do bolova u leđima i vratu. Takođe je veća verovatnoća da ćete se bacati i okretati dok pokušavate da se udobno smestite na stomaku nego dok ste u drugim položajima.

Kako da je poboljšate: Izbegavajte čvrst jastuk. Može staviti vrat pod neprijatan ugao i izazvati bol. Pokušajte da podmetnete mekši jastuk malo ispod čela i spavajte okrenuti prema dušeku, umesto da okrećete glavu na jednu stranu. Ovo će pomoći da vaš disajni put ostane otvoren.

4. Vojnička pozicija

Ravno na leđima, sa rukama pored sebe, može izazvati hrkanje, koje u nekom trenutku pogađa polovinu svih odraslih i češće je što smo stariji. Hrkanje ne nervira samo osobu pored vas ili u obližnjoj prostoriji. To može poremetiti vaš san i dovesti do zadebljanja i problema sa karotidnom arterijom, koja snabdeva krvlju vaš mozak, lice i vrat. Ovaj položaj takođe nije dobar izbor ako ste skloni apneji u snu - plitko disanje ili pauze u dahu koje sprečavaju miran san. Spavanje na leđima takođe može dovesti do bolova u donjem delu leđa. Međutim, postoji jedan veliki benefit u ovoj poziciji: može pomoći refluksu kiseline.

Kako da je poboljšate: Da biste izbegli bolove u ovom položaju licem nagore, stavite jastuk ili umotan peškir ispod kolena. Podržava prirodnu krivinu vaše kičme i može smanjiti vaše šanse za bol u leđima. Ako hrčete ili imate apneju u snu, najbolje je da spavate na boku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lekar objašnjava ko je na udaru srčanih oboljenja: Kako prepoznati i sprečiti infarkt miokarda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje