• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šaku oraha, molim! Šta donosi zdravlju njihova svakodnevna konzumacija?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultari istraživanja ukazali na brojne benefite

  • 0
Orah, orasi Foto: Pixabay

Nedavno randomizovano kontrolisano ispitivanje otkrilo je da dnevna konzumacija oraha, kada se kombinuje sa treningom snage i izdržljivosti, može dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta sna, kognitivnih performansi i ravnoteže među starijim muškarcima. Studija, koja je uključivala fizički aktivne muškarce od 65 i više godina, imala je za cilj da istraži efekte istovremenih treninga snage i izdržljivosti sa ili bez dnevne konzumacije 15 grama oraha.

Tokom 6-nedeljnog ispitivanja, ispitanici su učestvovali u treninzima tri puta nedeljno, koji su uključivali kombinaciju vežbi snage usmerenih na mišiće nogu, leđa, grudi i trbušne mišiće, kao i 30 minuta treninga izdržljivosti u kome je broj maksimalnih otkucaja srca učesnika bio 65 – 75%. Trening snage se postepeno povećavao u intenzitetu tokom perioda studije.

Polovina učesnika je dobila instrukcije da svakog jutra konzumira 15 grama oraha, dok je kontrolna grupa zadržala svoje uobičajene navike u ishrani.

Studija je procenjivala različite ishode, uključujući snagu (merenu maksimalnom snagom od 10 ponavljanja na bench pressu, potisak nogu, izokinetička snaga kolena i dtuge), kvalitet sna (pomoću Špigelovog upitnika), kognitivne performanse (procena aspekata kao što su pažnja, koncentracija, jezik i konceptualno mišljenje pomoću Montrealske kognitivne procene) i ravnoteže (procena pomoću oscilirajuće platforme sa otvorenim očima, zatvorenim očima i stajanjem na jednoj nozi).

Šta su pokazala istraživanja, pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Upoznajte vevericu Tamaru: Živi u krošnji, pitoma je i obožava orahe

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje