• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislila je da joj je 12-godišnja ćerka trudna, a onda su lekari na skeniranju otkrili retku dijagnozu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čudovište sa kosom, zubima i kostima" bilo je teško kao novorođenče

  • 0
Bol u stomaku kod devojčice Foto: Shutterstock

Zvuči kao nešto iz horor filma, ali 12-godišnjoj Rubi Mej je, kako njena mama navodi "čudovište raslo u stomaku". 

Njena mama Sara Dejvis (42) ju je hitno odvezla u Dominikanskoj Republici, kada se njena ćerka požalila na bolove u stomaku. Mama, koja se preselila iz Velike Britanije, bila je zabrinuta da bi njena devojčica mogla biti trudna, jer je stomak bio otečen i bolovi su ličili na trudove iz njenog opisa.

Ali skeniranje je otkrilo da Rubi Mej ima retku vrstu tumora zametnih ćelija koji se zove teratom - koji može da sadrži zube, kosu i kost. Teratomi se sastoje od tkiva iz sva tri sloja klica - mezoderma, ektoderma i endoderma - koji se javljaju tokom formiranja embriona.

Cistične forme teratoma pretvaraju se u različite tipove specijalizovanih ćelija kao što su kosa, mišići i kosti. Ovi tumori se obično otkrivaju pri rođenju, ali kod Rubi Mej je godinama raslo neotkriveno. Doktori su sumnjali da se tumor razvio dok je bila u materici, i na sreću, nije bio kancerogeni. Ali ono je naraslo toliko da joj je došlo do pucanja slepog creva što može biti opasno po život.

Rubi Mej je hitno prebačena na operaciju uklanjanja tumora koji je težio čitavih tri i po kilograma - isto kao i novorođenče. Dobro se oporavila od operacije i Sara se nada da će podići svest drugih roditelja.

Devojčica, bolnica Foto: Shutterstock

Sara, učiteljica, poreklom iz Notingema u Velikoj Britaniji, rekla je:

- Bilo je tako strašno kada sam je odvezla u bolnicu. Znala sam da još nije seksualno aktivna, ali mi je to ipak palo na pamet. Kada sam u bolnici pogledala njen naduti stomak, rekla sam: "Da li želiš nešto da mi kažeš?". Jednostavno nisam mogla da verujem da je imala tumor svih tih godina. Apsolutno nismo imali pojma ili upozorenja o tome. Rubi Mej  je bila "savršeno zdravo" dete koje nije imalo simptome koji bi išta otkrili - navodi Sara i dodaje:

- Bilo je oko pet ili šest doktora sa različitih odeljenja koji su dolazili da pogledaju. Čim čujete reč tumor počinjete da paničite. Ali doktori su nas uverili da ovaj nije kancerogen. Uprkos tome što je bio benigni, sama veličina tumora je izazvala unutrašnje oštećenje. Porastao je toliko da je pritiskao njeno slepo crevo i doveo do njegovog pucanja, što može širiti infekciju kroz telo i potencijalno je opasno po život. Bilo je veoma zastrašujuće, ali je bila tako hrabra. Mislili smo da će nedeljama biti u bolnici, ali se veoma brzo oporavila. Ustala je i otišla da šeta 12 sati kasnije i mogla je da ide kući nakon nekoliko dana - kaže ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta raditi kada nema alarma za uzbunu: Ove bolesti su smrtonosne, a ne daju nikakve simptome!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje