• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je dizanje tegova nov način podmlađivanja kože? Naučni dokazi sve uverljiviji

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene koje su dizale tegove podebljale su svoj sloj kože, dok one koje su se bavile aneorobnim vežbama nisu, a zadebljani sloj kože dovodi do manjeg opuštanja, manje pigmentiranih fleka i sveukupno mlađeg izgleda

  • 0
fit, fit baka, trening, tegovi Foto:Shutterstock

Dizanje tegova može da vas održi u formi i poboljša vaše fizičko i mentalno stanje, od zdravlja kostiju do kognitivnih funkcija. Sada, nova istraživanja pokazuju da takođe može poboljšati izgled vaše kože. Studija koja je objavljena u časopisu "Scientific Reports" pokazala je da trening otpora (koji se naziva i trening snage) može poboljšati zdravlje kože mnogo više od aerobnih vežbi.

Prethodna istraživanja su već sugerisala da aerobne vežbe mogu poboljšati dermis, sloj kože ispod spoljašnjeg epidermisa. Za novo istraživanje, vodeći autor studije dr Satoši Fudžita, naučnik na Univerzitetu Ritsumeikan u Kjotu (Japan), želeo je da ispita da li bi trening otpora imao isti efekat.

Fudžitin tim je regrutovao 56 sedentarnih sredovečnih Japanki da učestvuju u studiji. Istraživači su uputili polovinu učesnika da voze bicikl 30 minuta dva puta nedeljno tokom 16 nedelja. Ostali su podizali tegove u istom periodu. Naučnici su analizirali ćelije kože učesnika u laboratoriji pre i nakon što je studija završena. Istraživači su otkrili da obe vežbe povećavaju elastičnost kože, što je njena sposobnost da se vrati u formu nakon istezanja. I biciklizam i dizanje tegova takođe su pojačali ekspresiju gena koji proizvode kolagen. Takođe su povećali ekstracelularni matriks dermisa, mrežu kolagena i elastičnih vlakana koja se pogoršava starenjem i drugim faktorima kao što je izlaganje suncu.

Ali istraživači su otkrili jednu ključnu razliku između ove dve grupe: žene koje su dizale tegove podebljale su svoj sloj kože, dok one koje su se bavile biciklizmom nisu. Fudžita je rekao da zadebljani sloj kože može dovesti do manjeg opuštanja, manje pigmentiranih fleka i sveukupno mlađeg izgleda.

A za ovakav benefit su navodno zaslužni faktori krvi koji se smanjuju vežbanjem.

Studija iz 2015. takođe je otkrila da aerobne vežbe povećavaju nivoe proteina interleukina-15 (IL-15), što može pomoći u podsticanju sinteze mitohondrija kože, dela ćelija koji ih pokreće. Istraživanja su pokazala da starenje, izlaganje suncu i zagađenje mogu oštetiti mitohondrije u ćelijama kože.

Kolagen, lepota Foto: Shutterstock

Naučnik veruje da vežbe otpora mogu potencijalno da podmlade izgled lica, ali njegov tim je pregledao samo unutrašnji sloj kože.

„Ne znamo sa sigurnošću da bi ova promena u dermisu izazvala vidljive koristi za kožu“, rekao je za "Health" profesor Rajani Kata koji nije bio uključen u istraživanje.

Proširenije ispitivanje bi bilo neophodno da se vidi kako dizanje tegova utiče na izgled spoljašnje kože, dodao je Fudžita.

Takođe nije utvrđeno da li će prednosti nestati kada se prestane sa rutinom dizanja tegova, odnosno moguće je da su beneficije privremene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za savršen struk

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje