• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mikroplastika pronađena u muškim genitalijama: Izaziva rak i jako je opasna, šta nas to čeka u budućnosti?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uzorci sperme u sebi su imali čestice koje se mogu naći u cevima i kod tih muškaraca spermtozoidi su znatno usporeniji

  • 0
Mikroplastika Foto: Shutterstock

Mikroplastika je pronađena na vrhu Mont Everesta, na dnu okeana i sada u ljudskoj semenoj tečnosti. Naučnici su otkrili osam vrsta sićušne plastike koja izaziva rak kod svih 36 muškaraca testiranih u novoj studiji. Tih osam vrsta mikroplastike koriste se i u stiroporu i cevima, ali sada je situacija postala alarmantna.

Uzorci sperme u sebi su imali čestice koje se mogu naći u cevima i kod tih muškaraca spermtozoidi su znatno usporeniji, zbog čega može da se potvrdi veza mikroplastike i smanjenje stope plodnosti.

Hemikalije koje se izlučuju iz ovih sitnih čestica mogle bi da izazovu upalu u telu koja narušava kvalitet i funkcionalnost sperme, napisali su istraživači. Toksini su sada pronađeni u svakom glavnom ljudskom organu i delu tela - uključujući mozak, srce, arterije i genitalije muškaraca.

- Mikroplastika je sada sveprisutna i prožima ekosisteme globalno, od najdubljih okeana do netaknutih planinskih regiona - napisali su istraživači u svom radu, koji je objavljen u časopisu "Science of The Total Environment".

Čestice, manje od pet milimetara dužine ulaze u naša tela kroz plastičnu ambalažu, određenu hranu, vodu iz slavine, pa čak i vazduh koji udišemo - i povezuju se sa rakom i problemima plodnosti. Sakupljanjem uzoraka od 36 učesnika, istraživači sa Univerziteta Kingdao u Kini su se nadali da će utvrditi da li se ove čestice obično nalaze u spermi.

Da bi se kvalifikovali, učesnici su morali da budu dobrog zdravlja i da ne rade u industriji koja bi ih automatski više izložila mikroplastici, za razliku od prosečne osobe. Uzorci su pomešani sa hemijskim rastvorom, filtrirani i analizirani pomoću osetljivog mikroskopa. Mikroskop i kasniji testovi su identifikovali sve različite hemikalije prisutne u uzorku. U svakom testiranom uzorku pronašli su najmanje jednu od osam različitih vrsta plastike.

mikroplastika Foto: Shutterstock

Najčešća vrsta plastike koju su pronašli bio je polistiren, što je isti materijal koji se koristi za pravljenje sunđera za pakovanje. Istraživači su takođe pronašli plastiku poput polivinilhlorida (PVC) koja se koristi za pravljenje vodovodnih sistema.

Ljudi koji su imali PVC u spermi imali su manje pokretne spermatozoide od onih sa samo polistirenom. Manje pokretna sperma, generalno, lošija u oplodnji jajnih ćelija. Broj spermatozoida u svakom uzorku nije se značajno razlikovao u zavisnosti od vrste plastike koju je neko imao u svom sistemu.

Prethodna istraživanja su sugerisala da se toksične čestice mogu osloboditi kada:

  • hranu u plastičnoj ambalaži zagrevate u mikrotalasnoj peći
  • pijete iz plastičnih flaša za vodu
  • udišite vazduh koji ima, na primer, sitne komadiće iseckane plastike iz automobilskih guma, piše "DailyMail".

Sve u svemu, neka istraživanja su pokazala da prosečna osoba unese oko pet grama plastičnih čestica nedeljno, što je otprilike težina kreditne kartice. Ove sitne čestice putuju kroz naš sistem, verovatno kroz naš krvotok, rekla je Trejsi Vudraf, direktorka Programa za reproduktivno zdravlje i životnu sredinu na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

- Sva mesta u vašem telu koja se snabdevaju vašom krvlju, to je prilika da mikroplastika difunduje u različita tkiva - objasnila je dr Vudraf.

Pre samo nekoliko nedelja, istraživači su otkrili čestice u muškim testisima, ali su one takođe pronađeni u srcu, plućima i mozgu. Pošto su naučnici tek nedavno počeli da istražuju mikroplastiku, nisu došli do konsenzusa o tome šta nam rade konkretno

- Široko rasprostranjeno prisustvo ovih zagađivača je alarmantno, uglavnom zbog implikacija koje mogu imati na reproduktivno zdravlje muškaraca - napisali su istraživači u novom radu.

Polistiren je prekinuo način na koji mužjaci miševa proizvode spermu, pokazalo je istraživanje iz 2021. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preventivni pregledi vam mogu spasiti život: Srbija uvodi skrining na RAK PLUĆA

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje