• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste probali voćku karambolu? Posebno je popularna kod ljubitelja dobre zabave

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 1
Karambola Foto: Shutterstock

Da li ste nekad čuli za egzotično voće karambolu, koja potiče iz Indonezije? Ona voli da bude izložena na suncu, ali joj takođe treba dovoljno vlage. Njena stabla su gusta i rastu do četiri metra u visinu, a idealna temperatura je preko 25 stepeni.

Ukoliko se posadi na zemljištu sa dobrom drenažom, poput limuna, može da pruži plodove. Prvi put cveta tri do četiri godine nakon sađenja.

Ukus i benefiti

Ukus ploda je mešavina ananasa, kivija i jabuke, a izgled je estetski veoma prijatan, pogotovo kad se raseče, u obliku zvezde. Koristi se u slanim i slatkim jelima, ali je posebno moćno kada se koristi u pripremi koktela i vina. U Kini se koristi sa ribom, na Tajlandu sa škampima, a u Australiji kao povrće.

Manje karambole su kiselkastije, dok su veći plodovi slatkastiji i oni se koriste za pripremu alkoholnih pića.

Karambola je bogata antioksidansima, kalijumom i vitaminom C, ima malo šećera, ali mnogo natrijuma i kiseline. Takođe je moćan izvor osnovnih i srednjih polifenolnih antioksidanata. Ekstrakti pokazuju antimikrobne aktivnosti protiv bakterija Ešerihije Koli i stafilokoka. 

Takođe sadrži grupe vitamina B, posebno B5 pantotensku kiselinu koja pomaže u regulaciji holesterola. Sadrži i folnu kiselinu. Zahvaljujući velikoj količini biljnih vlakana karambola pomaže rad creva, a sadrži mali broj kalorija. Sadrži pektin, čija vlakna vezuju holesterol iz hrane što pomaže u smanjenju lošeg holesterola iz krvi. Bogata je kalijumom.

Rizici

Karambola sadrži supstancu karamboksin i velike količine oksalne kiseline koje nisu pogodne za osobe koje pate od kamena u bubregu ili loše bubrežne funkcije.

Upotreba karambole kod ovih slučajeva može da izazove štucavicu, povraćanje, mučninu, a ponekad i smrt. Uprkos toksičnosti kod pacijenata sa lošim radom bubrega, nivo karamboksina i oksalne kiseline nije rizičan za upotrebu kod ostalih ljudi, za koje je ovo bezbedno i zdravo voće za konzumiranje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: voće i povrće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    9. jun 2024. | 17:20

    STAR FRUIT zato što ima oblik zvezde kada se preseče po širini

    Podelite komentar