• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U trudnoći su simptomi zanemareni, a sada ima bolest zbog koje otkazuju organi: Nada se da će ostati živa

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari su mislili da su u pitanju reakcije organizma nakon porođaja, a onda nije mogla da podigne bebu iz kreveca

  • 0

Amanda Kenvin ima 33 godine, srećan brak i divnog dečaka, ali joj se svet preokrenuo kada joj je dijagnostikovana retka bolest, malo nakon trudnoće. U pitanju je granulomatoza sa poliangitisom (GPA), koja izaziva upalu krvnih sudova u nosu, sinusima, plućima, grlu i bubrezima.

Kada je uveliko bila trudna, javili su se prvi simptomi, ali su bili primetni i nakon porođaja. Lekari su joj rekli da je to normalno i da će se brzo osećati bolje, jer se tek porodila sa prvim detetom.

Na kraju, Amandi je dijagnostikovan GPA i od tada joj je ugrađena staklena tuba u očima kako bi pokušali da zaustave stvaranja infekcije. Imala je takođe operaciju dušnika svakih šest meseci, što "mrzi", ali zna da to mora da uradi jer "ne može ništa drugo".

- Morala sam da stavim staklene cevi u oba oka da bih pokušala da zaustavim infekcije. Moj dušnik je uži i moram na operaciju svakih šest meseci da bih ga ponovo otvorila. Znam kada mi treba, jer stvarno ostanem bez daha, i ne mogu da otpevam ni pesmu. Mrzim to, ali ništa drugo ne može da se uradi za mene - govori ona, piše "TheSun".

Navodi da je sve počelo jakim glavoboljama, bolovima u zglobovima i velikom gnojnom upalom na dojci. Ovo su simptomi koji nisu zabrinjavali doktore, baš zato što je normalno da u trudnoći i nakon porođaja vaše telo reaguje na celu transformaciju, međutim njeni prvi testovi takođe nisu ukazivali ni na šta što bi moglo stručnjake da navede na ovu dijagnozu.

@mand1441 Fingers crossed treatment works soon! 🤞🤞 #vasculitis #gpa #treatment #fyp #viral ♬ original sound - ct_mcr

Bol u sinusima se pojačavao kada se porodila sa, sada dvogoodišnjim Tobijem.

- Vraćala sam se doktorima, a oni su stalno govorili da je to rezultat porođaja i da će nestati, iako su znali da sam neke simptome imala već u trunoći. Vraćala sam se svake nedelje jer su se čudne stvari stalno dešavale - imala sam bolove u sinusima i glavobolje i nisam mogla da podignem bebu iz njegovog krevetića. Nekoliko puta sam izgubila osećaj u nogama, pa je muž morao hitno da me odveze u bolnicu.

Imala sam divnu doktorku koja je rekla da ne zna šta nije u redu sa mnom i pitala je da li može da zatraži mišljenje kolega. Moja krv se vraćala u normalu osim mojih markera infekcije. Onda mi je jednog dana moj prijatelj rekao da pogledam svoj nos, i on se potpuno izdeformisao. Hitno sam otišla kod lekara, kada su mi konačno zaključili dijagnozu - kaže Amanda.

Bila je potpuno zbunjena, kako navodi, naročito kada su joj rekli da je vrlo retko i da zbog toga nikad nije čula za to. Pored toga što postoji šansa da joj organi otkažu, ovo se dosta odrazilo na njeno mentalno zdravlje.

- Brinem se da ću umreti. Šta će biti sa mojim sinom? Dovoljno je što znam da će mu se u školi podsmevati zbog mog izgleda, a sada ne znam hoću li ostati živa - kaže ona.

Amanda se svakog dana suočava sa krvarenjima iz nosa, od hemioterapije i steroida joj se lice deformisalo, jer dijagnoza najviše "napada njeno lice".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tea objasnila kako izgleda život sa celijakijom, evo koliko je komplikovana bezglutenska ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje