• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada jedna pilula protiv bolova ubije: Tragičan kraj tinejdžerke koja je želela da postane lekar

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo jedna pilula koštala je mladu Pejdž života

  • 0

Jedna lažna pilula može da sadrži smrtonosnu dozu leka fentanil, opioida koji je uzrok za više od 70.000 fatalnih predoziranja, u Americi. Dejvid i Kejt Gibons su primili najgore vesti kada im je policija zakucala na vrata i saopštila kako je njihova 19-godišnja ćerka umrla od predoziranja nakon što je uzela samo jednu tabletu za koju je verovala da je moćan lek protiv bolova. Tragično, pilula, koju je kupio prijatelj preko društvenih medija, bila je u stvari čisti fentanil.

Samo dva miligrama droge je smrtonosna doza.

Zabrinjavajuće brojke

Studentkinja Pejdž sanjala je da postane lekar; čak je preuzela inicijativu da devojčice u svojoj srednjoj školi podučava spasonosnom CPR-u, kupujući ženske lutke svojim novcem.

Na pauzi za Dan zahvalnosti 2022. posetila je kuću prijatelja, gde je grupa okupljenih odlučila da isproba novi hit na "crnom tržištu" - lek protiv bolova koji se sastoji od opioidnog oksikodona i acetaminofena, a propisuje se pacijentima za agonizirajući bol nakon povrede ili operacije. Pošto se može propisati, uobičajeno je da tinejdžer pretpostavlja da su pilule bezbedne.

- Ove pilule ne diskriminišu po socijalnoj klasi, rasi ili religiji. Samo jedna te može koštati života. Želim da vrištim to sa planinskih vrhova - pričala je slomljena majka.

Izveštaj CDC-a otkrio je da je 2022. godine bilo rekordnih 107.941 smrtnih slučajeva od predoziranja, odnosno 295 smrtnih slučajeva dnevno. Fentanil je bio iza skoro 70 posto smrtnih slučajeva, prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pevala u suzama prvi put nakon što se predozirala i umalo umrla, publika ustala i aplaudirala joj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje