• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od čega se sastoji Skarsdejl dijeta, koja obećava gubitak sedam kilograma za samo dve nedelje?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova procedura kombinuje proteinsku ishranu sa niskokaloričnom ishranom i propisani jelovnici se moraju poštovati sa apsolutnom rigoroznošću

  • 0
dijeta Foto: Shutterstock

Jedno je sigurno - ako upadnete u loše navike kada je ishrana u pitanju, vrlo brzo možete povratiti sve izgubljene kilograme. Zato se ciljevi postavljaju dosta ranije nego tik pred leto i na njima se predano radi.

Leto je pred nama i svako želi instant savršenu kilažu, po svojoj meri.

Jedna od onih metoda ishrane, za koju se tvrdi da obezbeđuje brz i trajan gubitak težine je Skarsdejl dijeta, koju je kreirao dr Herman Tarnover, specijalista kardiologije.

Cilj je zasnovati nutritivnu distribuciju namirnica na 31,5 odsto ugljenih hidrata, 43 odsto proteina i 22,5 odsto masti i samo na taj način obezbeđujete da izgubite do sedam kilograma za dve nedelje, piše "Healthline".

Naravno, specijalista preporučuje da, ako želite da se pridržavate ove metode, ne produžavate njeno trajanje na duže od dve nedelje kako ne bi imalo negativne posledice po vaše zdravlje, jer je njen kalorijski unos veoma nizak i dostiže samo 1.000 kalorija dnevno.

Kako funkcioniše Skarsdejl dijeta

Ova procedura kombinuje proteinsku ishranu sa niskokaloričnom ishranom i propisani jelovnici se moraju poštovati sa apsolutnom rigoroznošću, bez uklanjanja niti dodavanja namirnica jer je dizajniran da pokrije plan ishrane koji je prethodno naznačen u svakom obroku u toku dana.

Takođe je od vitalnog značaja da ne preskačete nijedan obrok ili menjate hranu od ručka za hranu za večeru. Stručnjak garantuje ove rezultate ako ste disciplinovani i postojani i preporučuje da se, ako ste gladni između obroka, odlučite za zdravu hranu poput sirove šargarepe ili celera.

Tokom faze mršavljenja, hrana koju Skarsdejl dijeta dozvoljava je ona bogata nemasnim proteinima, kao što su piletina, ćuretina, riba i jaja, kao i širok izbor niskokaloričnih povrća, kao što su spanać, tikvice, špargle ili zelena salata.

Dozvoljene su i male količine složenih ugljenih hidrata, kao što je hleb od celog zrna pšenice i niskokalorično voće kao što su lubenica, jagoda, dinja ili breskva. Pored toga, porcije takođe treba kontrolisati i tri obroka dnevno treba postaviti kao idealna.

S druge strane, proizvodi sa visokim sadržajem zasićenih masti i šećera, kao što su slatkiši, kolači, kolačići, brza hrana i prerađena hrana, potpuno su zabranjeni. Najbolja hrana je ona koju sami pripremite kod kuće sa dozvoljenim sastojcima.

Pored ovog plana ishrane, stručnjak preporučuje da treba da se pije puno vode i da se hoda najmanje dva kilometara dnevno. Naravno, preporučljivo je da se ne bavite previše zahtevnim sportovima, jer su kalorije koje unosite uz Skarsdejl dijetu niske i preterano vežbanje bi zahtevalo veći unos kalorija.

Nikako se ne preporučuje praćenje dijete i samostalno uvođenje režima, bez prethodne provere sa lekarom.

dijeta, zdrava ishrana Foto: Shutterstock

Zabranjene namirnice

Od povrća: pasulj, kukuruz, sočivo, grašak, običan krompir, batat, bundeva, pirinač;

Od mlečnih proizvoda: punomasno mleko, jogurt i sir;

Od voća: avokado;

Od ulja: Sve vrste ulja, puter, majonez i prelivi za salate;

Od žitarica: sve vrste žitarica i proizvodi koji ih sadrže u sebi (hleb, pecivo, keks, krekeri, krofne, palačinke, pice, paste, sendviči, tortilje, itd.);

Sve vrste brašna;

Od orašastih plodova: sve je zabranjeno sem oraha u ograničenim količinama;

Od mesa: kobasice, slanine, salama i visoko prerađeno meso;

Od slatkiša: sve

Od pića: alkohol, zaslađeni napici, voćni sokovi, zaslađena kafa i čajevi;

Osim toga, zabranjena je i brza hrana, zamrznuta, kao i gotova jela.

Jelovnik

Prvi dan

Doručak: Jedna kriška proteinskog hleba, pola grejpfruta, šolja crne kafe ili čaja.

Ručak: Salata (losos iz konzerve, zelena salata, kupus, preliv od sirćeta i limuna), voće po izboru i šolja čaja.

Večera: Pečena piletina iz rerne bez dodatih masti i bez kožice, spanać, pola paprike, boranija i šolja čaja.

Drugi dan

Doručak: Jedan kriška proteinskog hleba, pola grejpfruta, šolja crne kafe ili čaja.

Ručak: Dva kuvana jaja, 1 šolja sitnog sira sa niskim procentom masti, 1 kriška proteinskog hleba, voće po izboru i šolja biljnog čaja.

Večera: Pljeskavica od nemasne govedine, salata od krastavaca, celera i paradajza sa prelivom od sirćeta i limuna i šolja biljnog čaja.

Treći dan

Doručak: Jedan kriška proteinskog hleba, pola grejpfruta, šolja crne kafe ili čaja.

Ručak: ćuretina iz rerne bez dodatih masti i bez kože, spanać, paradajz i šolja biljnog čaja.

Večera: Grilovani biftek bez masnoće, prokelj, luk, pola crvene paprike i šolja biljnog čaja.

Porcije ne bi trebalo da budu velike, osim porcije salata u kojima se nalazi zelena salata i slično povrće ili ako je hrana bogata proteinima. Potrebno je da vodite računa i o tome da ne unosite više od 1.000 kalorija u toku dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje