• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Popularno piće može trajno da ošteti vaše zube: Većina veruje da je ono zdravo, ali to nije u potpunosti tačno

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Božić upozorava da budete oprezni sa ovom poznatom namirnicom koju veoma često propagiraju zdravstveni influenseri

  • 0
Voda sa limunom, limunada Foto:Shutterstock

Stomatolog je upozorio da popularno zdravstveno piće za koje mnogi veruju da je izuzetno korisno, može da napravi i priličnu štetu njihovim zubima.

Često hvaljena zbog svojih detoksikacionih svojstava i sadržaja vitamina C, voda sa limunom, naširoko se konzumira među zdravstvenim entuzijastima i influenserima na društvenim mrežama.

Prema rečima dr Andreja Božića, oralnog hirurga u Dentumu, visoka kiselost vode sa limunom predstavlja značajan rizik po zdravlje zuba.

- Limunov sok ima pH vrednost oko dva, što je veoma kiselo - objašnjava dr Božić za "Mirror" i upozorava: - Ova kiselost može da erodira gleđ, odnosno zaštitni sloj vaših zuba. Erozija gleđi je nepovratna i može da dovede do niza stomatoloških problema, uključujući karijes i povećanu osetljivost zuba. Jednom kada se istroši, ona više ne izrasta, a vaši zubi postaju podložniji karijesu i oštećenjima.

Gladak sloj na vašim zubima služi kao štit od štetnih bakterija i supstanci, a jednom kada erodira, izlaže mekši, ranjiviji sloj ispod, poznat kao dentin.

- Ludi često doživljavaju povećanu osetljivost zuba na toplu i hladnu hranu i piće kada im erodira gleđ - kaže dr Božić i dodaje da se povećava i rizik od karijesa: - Erodirana gleđ može da dovede i do promene u boji i do žućkastog izgleda zuba.

Limunada sa čia semenkama, detoks napitak Foto:Shutterstock

Ipak, mnogi vole da započnu dan čašom vode sa limunom, verujući da je u pitanju zdrava navika. Međutim, redovno pijenje vode sa limunom može da izloži vaše zube produženom izlaganju kiselini.

- Učestalost i trajanje ekspozicije su ključni faktori erozije gleđi -  ističe dr Božić: - Pijuckanje vode sa limunom tokom dana ili dužim zadržavanjem ove tečnosti u ustima može ozbiljno da poveća štetu.

Ipak, ne morate u potpunosti da odustanete od vode sa limunom, ali je važno da budete svesni njenog uticaja na vaše zube.

- Upotreba slamčice, recimo, može da smanji kontakt između "kisele" vode sa limunom i vaših zuba, što pomaže u sprečavanju erozije gleđi - preporučuje Božić i dodaje da nakon toga obavezno isperite usta sa vodom kako bi neutralisali kiselinu i uklonili preostalu kiselost: - Izbegavajte pranje zuba odmah nakon što popijete vodu sa limunom. Sačekajte najmanje 30 minuta da dozvolite da se gleđ ponovo stvrdne.

Božić datkođe savetuje da ograničite unos vode sa limunom na jednom dnevno, kako biste smanjili izloženost kiselini.

- Razmislite o manje kiselim alternativama poput vode sa krastavcem ili mentom, koje su osvežavajuće i nežnije prema vašim zubima - predlaže i objašnjava da upotreba paste za zube sa fluorom je još jedna zaštitna mera: - Fluorid pomaže u jačanju vaše gleđi i pruža dodatnu zaštitu od kisele erozije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako sprečiti nastanak karijesa?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje