• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kada ne treba da perete zube? Zubarka postala viralna nakon što je podelila 3 iznenađujuće situacije

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U svom TikTok-u, zubarka podelila tri situacije u kojima ne bi trebalo da perete zube - ali da li se i drugi stomatolozi slažu sa tim?

  • 0

Praktikovanje oralne higijene takođe znači da je potrebno da znate ne samo kada je potrebno, nego kada i ne treba da perete zube.

Zubarka iz Londona izazvala je sveopštu debatu na društvenim mrežama nakon što je objavila video u kojem je savetovala svoje pratioce da u tri situacije specifične situacije nikako - ne peru zube.

Video, koji je objavila dr Shadi Manoučehri, klinički direktor Klinike za "Smart Dental i estetiku" u Velikoj Britaniji, prikupio je do sada više od 12 miliona pregleda na TikTok-u, ostavljajući mnoge u nedoumici da su sve ovo vreme pogrešno - prali zube.

Ona, naime, preporučuje da se zubi nikada ne peru neposredno nakon povraćanja, slatkiša ili posle doručka. Umesto toga preporučuje da se samo isperu usta sa vodom. Naime, prema tvrdi dr Manoučehri, gornji sloj na vašim zubima može da bude "istrošen" kiselim sadržajem želuca ako odlučite da operete zube odmah nakon povraćanja.

- Uvek sam prao zube nakon povraćanja?! - ostali su zatečeni neki od njenih pratilaca na TikTok-u, dok su drugi čak tvrdili i da bi radije ostali bez svih zuba nego da ih baš tada ne operu: - Pa zašto su nas uvek učili da peremo zube posle jela?

Međutim, da li se i drugi stomatolozi slažu sa teorijom ove zubarke?

Kiselina i pranje zuba

Argument protiv nepranja zuba u određenim situacijama je vezna za kiselinu u ustima, kako kaže za Today.com dr Tien Đijang, profesor oralnog zdravlja i epidemiologije na Harvardskoj školi za stomatološku medicinu.

- Mnogi misle da karijes dolazi od šećera, ali to nije direktan uzrok. U pitanju je kiselina, koja može da ukloni minerale, proces koji se zove demineralizacija, iz spoljašnjeg sloja zuba, takođe poznatog kao gleđ. Kiselina može da dođe sa mnogih mesta – od povraćanja, gaziranih pića, limuna ... - objašnjava Đijang i dodaje da bakterije koje razgrađuju hranu koju jedete takođe oslobađaju kiselinu: - Kao rezultat toga, prirodno je da pH ​​u našim ustima opada kada jedemo, dok bakterije rade na razgradnji naše hrane.

Zato se i slaže da pranje zuba dok ima previše kiseline u vašim ustima može i da ih oštetiti.

- Nikada ne bi trebalo da perete zube kada vam usta imaju veoma nizak pH, jer ne želite da utrljate svu tu kiselinu u zube - ističke i dr Bet Kauniz, stomatolog iz Njujorka, a sa njim se slaže i šefica kliničke opšte stomatologije na Univerzitetu u San Francisku, dr Dajana Nguien: - Povraćanje sadrži želučane kiseline, koje mogu da omekšaju i rastvore spoljašnji sloj vaših zuba. Ako perete zube nakon povraćanja, zapravo širite kiselinu na veći deo svoje gleđi i rizikujete da četkicom za zube skinete slojeve gleđi, što opet prouzrokuje da vaši zubi vremenom izgledaju sve žući.

Umesto toga ona preporučuje jedan laki hak za jednostavno ispiranje usta - dodajte kašičicu sode bikarbone u šolju vode, promućkajte je u ustima, a zatim ispljunite. Ovakvo ispiranje nakon povraćanja takođe smanjuje i vremenski period koji su vaši zubi izloženi kiselini.

- Vodica za ispiranje usta sa fluorom može da vam pomogne u ponovnoj mineralizaciji gleđi, a zatim možete oprati zube - dodaje dr Karlos Gonzales-Kabezas, profesor  Stomatološke škole Univerziteta u Mičigenu.

Da li je potrebno da se peru zubi nakon jela?

Manoučeri kaže da i kada jedemo, usta postaju kisela, jer se bakterije u ustima takođe hrane hranom koju jedemo i metabolišu je u kiselinu, čime se smanjuje pH.

- Ako odmah operemo zube, utrljamo ovu kiselinu na zube, koji onda mogu da budu oštećeni - kaže ona i dodaje da naša pljuvačka prirodno neutrališe ovo kiselo stanje tokom otprilike 30 do 60 minuta, tako da ona preporučuje da sačekate barem toliko sa pranjem zuba.

Mirror toothbrushing pranje zuba zubi jutro pasta četkica za zube Foto: Shutterstock

Đijang se slaže.

- Čekanje 30 minuta nakon što pojedete bilo šta, a ne samo doručak ili slatkiše, da operete zube je sasvim normalno uputstvo. U ovim uslovima, zubna gleđ je omekšana, tako da možete da oštetite zube ako ih perete odmah nakon jela. U međuvremenu, možete piti vodu i ispirati usta vodom za ispiranje kako biste uklonili čestice hrane sa zuba i desni - ističe Đijang.

Međutim, Gonzales-Kabezas kaže da je uticaj četkanja zuba odmah nakon jela na gleđ verovatno minimalan. Najvažnije je da svakog jutra u nekom trenutku perete zube.

A nakon jedenja slatkiša? 

Neki stručnjaci preporučuju da sačekate najmanje sat vremena nakon što pojedete slatkiš pre nego što operete zube. Sve što sadrži šećer može da povećati količinu kiseline u ustima, ali primeri uključuju bezalkoholna pića, sportska pića, kisele bombone i sokove i voće od citrusa.

Ljudi takođe treba da izbegavaju pranje četkicom odmah nakon gaziranog pića, jer su i ona kisela, a umesto toga, kako preporučuje dr Kauniz, popijete čašu vode jer će voda isprati svu neželjenu kiselinu.

Međutim, opet, Gonzalez-Kabezas smatra da pranje zuba nakon jedenja slatkiša pomaže u uklanjanju potencijalno štetnih šećera koji mogu da oštetete gleđ. Zapravo dodaje da zahvaljujući pasti za zube, tako obezbeđujete fluor u vašim zubima, što podstiče remineralizaciju.

Za one koji uživaju u slatkišima ili grickanju slatke hrane, Nguien preporučuje sledeće:

- Pijte puno vode i koristite paste za zube koje sadrže remineralizujući agens kao što je fluor. Redovno posećujte svog stomatologa radi praćenja karijesa i drugih zubnih stanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ANKETA: Šta mislite o predlogu da zubari ponovo budu besplatni za sve?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje