• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za spavanje tvrdi da je ova svakodnevna navika najverovatniji razlog zašto patite od nesanice

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klinički psiholog kaže da je najbolji način da ublažite nesanica taj da prekinete konzumaciju kafe i kofeina do podneva

  • 0
Mesečarenje, nesanica, san Foto: Shutterstock

Ovo će biti težak zadatak za sve ljubitelje kafe.

Specijalista za spavanje i klinički psiholog Majkl Breus tvrdi da, ako želite da otklonite i ublažite svoju nesanicu, najbolji način je da prekinete da unosite u sebe kafu rano u toku dana.

- Greška broj 1. koju ljudi prave je što piju posle podne kafu koja ozbiljno utiče na njihov san - izjavio je dr Breus, kako prenosi "NYPost" : - Budući da kofein može da ima trajni stimulativni efekat, može i da vam ometa san i poveća rizik od nesanice.

Ukoliko vam je i pomisao da eliminišete svoju popodnevnu šoljicu kafe previše da uopšte možete i da je podnesete, ovaj ekspert kaže da možete ovo vreme da pomerite do najkasnije 14 časova popodne.

- Stručnjaci često predlažu da se držite podalje od kofeina najmanje osam sati pre spavanja, ali to možete da prilagodite na osnovu sopstvene osetljivosti na kofein - primećuje lekar.

Umor, nenaspavanost, žena, nesanica, kafa Foto:Shutterstock

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 80 procenata odraslih Amerikanaca konzumira kofein svaki dan — a istraživanja pokazuju da prva kafa ima i najjači udar na organizam. Naime, u roku od 45 minuta od konzumiranja, telo apsorbuje 99 procenta kofeina, ali vreme "poluraspada" tog kofeina - vreme koje je potrebno vašem sistemu da ga smanji na polovinu prvobitne količine - kreće se od jedan i po do neverovatnih devet i po sati.

Kofein može da vam oteža uspavljivanje i spavanje jer se "takmiči" sa adenozinom, prirodnom hemikalijom koja se javlja u telu koja podstiče pospanost. Adenozin, neurotransmiter, sakuplja se u telu tokom dana i pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja. Kofein remeti ovaj proces, održavajući vas u budnom stanju i široko otvorenih očiju kada je krajnje vreme za spavanje.

Ipak, važno je napomenuti da svako različito metaboliše kofein, pa tako genetika igra ulogu u tome koliko dugo vas kofein drži budnim jer je nekima potrebna samo jedna šoljica da bi ih "obezbedi" za ceo dan, dok je drugi piju u ogromnim količinama.

Ali i, uprkos negativnoj korelaciji između kofeina i sna, kafa ima i svoje različite zdravstvene prednosti. Ona je poznato sredstvo za poboljšanje raspoloženja, a pokazala se i dobra za kontrolu težine i smanjuje rizik od raka, srčane insuficijencije, pa čak i dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci, uključujući i Brusa, takođe savetuju da popijete prvu šoljicu kafe 90 minuta nakon buđenja, jer tih sat i po se u telu stvara ravnoteža hormona, posebno kortizola, primarnog hormona stresa u telu.

- Porast i pad kortizola nakon buđenja predstavlja zdrav nervni sistem i zapravo ima veliki uticaj na naše imunološko zdravlje, pa čak i rizik od autoimunog razvoja - objasnila je dijetetičar Abigejl Hjuber: - Odlaganjem unosa kofeinu u tih prvih 90 minuta pomaže vam da se izbalansira i probudi kortizol, što kasnije u toku dana može da podstakne da osetite i viši nivo energije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čuveni dr Branislav Milovanović nam otkriva sve o hroničnom umoru: Kako se prepoznaje i leči

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje