• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Boja mog stopala se menjala pred njihovim očima, mislili su da ću izgubiti ili nogu ili život"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je počelo dok je sređivala baštu

  • 0

Luiz Faket iz Česterfilda je prvo mogla da izgubi nogu, a potom i život nakon, naizgled bezopasne ogrebotine.

Naime, Luiz je tog aprilskog dana odlučila da sređuje po bašti, a onda je ogrebla nogu o šindru, kako je navela. Međutim, iako nije obraćala pažnju u početku, jer je kao što bi i mnogi od nas pomislili, izgledalo kao obična ogrebotina, njeno stopalo počelo je brzo da otiče. Sa otokom noge joj se i slošilo. Odmorila je malo, ali kako navodi, kada je došlo vreme da se sprema za rođendansku večeru, nije mogla da se obuje, ali ni da napravi bilo kakav korak jer je bilo koji pritisak težine predstavljao joj jak bol u nozi.

Odlučila je da se "leči" oblogama i da odmori par dana, a kada je otišla kod lekara, on joj je prepisao antibiotike jer je smatrao da Luiz ima infekciju, tačnije celulitis. 

Međutim, "horor" tek počinje kada se sutradan probudila u bolovima, a noga joj je bila modro ljubičasta. 

- Sledeće jutro sam primetila da se stanje pogoršalo. Noga mi je bila natečena, a stvorila se i velika ljubičasta fleka, tamna kao kada prospete vino. Uplašila sam se, mislila sam da je sepsa - navodi ona.

Njen suprug Mark je brzo reagovao i odmah je odvezao u bolnicu. Kako Luiz dalje prepričava, odveli su je u neku malu prostoriju i nekoliko lekara je ušlo sa njom.

- Boja moje noge se menjala pred njihovim očima. Toliko je jezivo izgledalo, a prvo što su posle toga rekli da ću izgubiti ili nogu ili život - navodi Luiz.

Ispostavilo se da se 58-godišnjoj Luiz kroz tu malu posekotinu provukla bakterija koja jede ljudsko meso, poznata i kao "necrotising fasciitis", tačnije nekrotizirajući fasciitis.

Hirurzi su je odmah odvezli na operaciju i otvorili joj stopalo da uklone zaraženo tkivo, nadajući se da će se tako otarasiti bakterije, ako nije isuviše kasno. Provela je tri dana na intenzivnoj nezi, bila je podvrgnuta sedam operacija, uključujući presađivanje kože sa butine, i konačno je puštena kući nakon tri nedelje lečenja.

- Sigurno je ušla kroz minijaturnu posekotinu, koju sam bobila kad sam se ogrebla u dvorištu. Nemam sreće što sam je baš ja dobila, ali imam sreće što sam ostala živa.

Kad su mi rekli da je uspešno zaraslo i da mi preostaju samo terapije, bila sam presrećna. Sada imam jednu spravu koja mi pomaže da stopalo držim pod određenim uglom. I dalje imam problem da pogledam svoju nogu nakon operacije. Moram da je posebno perem, a čak nemam osećaj da je to moja noga, već noga nekakve lutke - navodi ona za "TheSun".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta će se desiti kada prestanete da jedete meso

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje