• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostala je u potpunoj paralizi, nakon što je pojela ostatke supe: Sumnja se da je problem u skladištenju hrane

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Već sutradan nije mogla da se pokrene, a vrtoglavica i kratak dah samo su se pogoršavali

  • 0

Mlada Brazilka koja radi u Koloradu kroz program razmene, završila je u bolnici zbog retke bakterije koja ju je umalo ubila. 

Klaudija de Albukerke Selada ima 23 godine i hospitalizovana je 17. februara ove godine, kada je iznenada ostala paralizovana, dobijala vrtoglavice, zamućen vid i borbe da dođe do daha. 

Samo dve nedelje kasnije, dijagnostikovan joj je botulizam, kako je rekla njena porodica, prenosi "News.au.com". Botulizam je retko, ali ozbiljno stanje uzrokovano toksinom koji napada nerve tela.

Od tada je Klaudija takođe bila na aparatu za disanje u Švedskom medicinskom centru u Denveru.

Pojedini mediji su takođe izveštavali da su lokalni zdravstveni zvaničnici pratili bolest ove devojke. Takođe, probali su da "uhvate" momenat kada je mogla da unese bakteriju u svoj organizam. I, neverovatno, došli su do jednog momenta u toku njenog sasvim običnog dana. Naime, Klaudija je kupila neku upakovanu supu u supermarketu. 

Testovi uzoraka supe iz iste prodavnice su negativni - što je dovelo do toga da zvaničnici veruju da je problem način na koji ju je Klaudija čuvala ili kuvala. Veruje se da možda nije čuvala supu na dovoljno hladnoj temperaturi, nije je temeljno zagrejala ili pravilno ohladila ostatke nakon serviranja.

Portparol zdravstvenog odeljenja okruga Pitkin rekao je da je incident strašan i da služi kao podsetnik za ljude da preispitaju svoju praksu rukovanja hranom. Zvaničnici preporučuju da ljudi hlade supu i kvarljive proizvode na niskim temperaturama, da osiguraju da se hrana zagreje kad je izvade iz frižidera i izbegavaju da ostavljaju hranu napolju duže od sat vremena.

- Mislimo da je oporavak u blizini porodice i prijatelja mnogo brži. Upoređujući troškove između boravka ovde i povratka u Brazil, povratak je ipak jeftiniji - rekla je njena sestra tada, kada su naplaćivali 15.400 dolara po noći u bolničkoj sobi. 

Kako njena porodica otkriva, putno osiguranje koje je imala je davno isteklo, a njeni bolnički računi samo rastu.

Njena sestra je rekla da joj je pozlilo i da je morala rano da napusti posao tog dana u februaru.

- Istuširala se, večerala i otišla u krevet, ali je imala kratak dah, zamagljen vid i vrtoglavicu. Poslala je poruku prijateljima da se ne oseća dobro i kada su stigli sledećeg jutra njeno stanje se značajno pogoršalo.

Kada su stigli, mojoj sestri je već bilo mnogo gore, jedva je disala i imala je paralizu lica. Neki drugi veoma slabi mišići, slabe ruke, slabe noge. Otišla je u bolnicu i ubrzo nakon toga bila je u potpunosti paralizovana - rekla je.

Njena porodica je rekla da ne zna gde je zaražena, ali da veruju da se prenosi hranom, kao što su istraživači i navodili.

Po najskorijim snimcima na mrežama, Klaudiji je bolje, ali sada ponovo uči da hoda uz odgovarajuće terapije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana ima retku bolest zbog koje joj otiče svaki organ u telu: Dijagnozu je čekala 20 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje