• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fermentisana hrana može da vas razboli? Ova grupa ljudi je najpodložnija neželjenim nuspojavama

N. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za neke ljude, fermentisana hrana može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

  • 0
Kimči azijska kuhinja Foto: Pexels

Fermentisana hrana je postala veoma popularna, zahvaljujući tvrdnjama o njenim nutritivnim svojstvima i prijavljenim zdravstvenim prednostima, kao što su poboljšanje varenja, jačanje imuniteta, pa čak i pomoć ljudima da izgube težinu.

Neke od najpopularnijih fermentisanih namirnica su kefir, kombuča, kiseli kupus, tempeh, kimči i hleb od kiselog testa. Ali iako nam ova fermentisana hrana može ponuditi mnoge zdravstvene prednosti, većina ljudi nije svesna da možda neće imati dobar efekat za sve.

Za neke ljude, fermentisana hrana može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Fermentisana hrana je puna mikroorganizama, kao što su žive bakterije i kvasac (poznati kao probiotici). Međutim, nisu svi mikroorganizmi loši. Mnogi su, poput probiotika, bezopasni i čak su korisni za nas.

Tokom procesa fermentacije, probiotici pretvaraju ugljene hidrate (skob i šećer) u alkohol ili kiseline. Oni deluju kao prirodni konzervans i daju fermentisanoj hrani njen prepoznatljiv polet i ukus.

Fermentisana hrana sadrži velike količine probiotika, koji se generalno smatraju bezbednim za većinu ljudi. U stvari, pokazalo se da imaju antioksidativnu, antimikrobnu, antigljivičnu, antiinflamatornu, antidijabetičku i antiaterosklerotsku aktivnost.

Ali, koji su neželjeni efekti?

1. Nadimanje

nadimanje, otok tela Foto: Shutterstock/ViDI Studio

Najčešća reakcija na fermentisanu hranu je privremeno povećanje gasova i nadimanje. Ovo je rezultat stvaranja viška gasa nakon što probiotici ubijaju štetne crevne bakterije i gljivice.

Probiotici luče antimikrobne peptide koji ubijaju štetne patogene organizme poput salmonele i ešerihije koli.

Iako se čini da je nadimanje nakon jedenja probiotika dobar znak da se štetne bakterije uklanjaju iz creva, neki ljudi mogu iskusiti jako nadimanje, što može biti veoma bolno.

2. Glavobolje i migrene

Migrena Foto: Shutterstock

Fermentisana hrana bogata probioticima – uključujući jogurt, kiseli kupus i kimči – prirodno sadrži biogene amine proizvedene tokom fermentacije. Amine stvaraju određene bakterije da razbiju amino-kiseline u fermentisanoj hrani. Najčešći oni koji se nalaze u hrani bogatoj probioticima uključuju histamin i tiramin.

Neki ljudi su osetljivi na histamin i druge amine i mogu imati glavobolje nakon jedenja fermentisane hrane. Pošto amini stimulišu centralni nervni sistem, oni mogu povećati ili smanjiti protok krvi, što može izazvati glavobolje i migrene.

Jedna studija je otkrila da dijete sa niskim sadržajem histamina smanjuju glavobolju kod 75 odsto učesnika. Stoga bi uzimanje probiotičkog dodatka moglo biti poželjnije.

Međutim, intolerancija na histamin može izazvati i teže simptome, uključujući astmu, nizak krvni pritisak, nepravilan rad srca, cirkulatorni kolaps, iznenadne psihološke promene (kao što su anksioznost, agresivnost, vrtoglavica i nedostatak koncentracije) i poremećaje spavanja.

3. Infekcije i rezistentnost na antibiotike

Zdrava, nezdrava hrana, zdravlje Foto: Shutterstock

Probiotici su generalno bezbedni za ogromnu većinu ljudi. Međutim, u retkim slučajevima mogu da izazovu infekciju – posebno kod ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem.

Londonska studija izvestila je o prvom slučaju 65-godišnjeg dijabetičara čiji je apsces jetre izazvan konzumiranjem probiotika.

Osetljivim pacijentima, kao što su oni sa oslabljenim imunitetom, treba savetovati da ne konzumiraju previše probiotika. Lečenje probioticima može da izazove ozbiljne infekcije, kao što je upala pluća i sistemske infekcije, uključujući sepsu i endokarditis.

Probiotičke bakterije mogu da nose gene koji daju otpornost na antibiotike. Ovi geni otpornosti na antibiotike mogu preći na druge bakterije koje se nalaze u lancu ishrane i gastrointestinalnom traktu preko horizontalnog prenosa gena. Najčešći geni otpornosti na antibiotike koje nosi fermentisana hrana su protiv eritromicina i tetraciklina, koji se koriste za lečenje respiratornih infekcija i nekih polno prenosivih bolesti, prenosi "Independent".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Organizam šalje signale pred infarkt, lekar upozorava na šta obratiti pažnju tokom letnjih meseci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje