• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineski naučnici napravili pirinač koji ima ukus svinjskog i pilećeg mesa: Masovna proizvodnja je očekivana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proces uključuje prethodnu obradu sorti pirinča kako bi se stvorilo pogodno okruženje za rast ćelija

  • 0
braon pirinač, pirinač Foto: Shutterstock

Kineski istraživači su napravili korak ka budućnosti hrane razvojem "pilećeg pirinča" i "svinjskog pirinča", inovativnih jela od pirinča, koja uključuju ugrađivanje mesnih ćelija u različite vrste žitarica koje rastu u laboratoriji kako bi se proizveli uravnoteženi, hranljivi obroci.

Projekat, koji predvode Kineski centar za sveobuhvatna istraživanja za mesnu hranu i Pekinška akademija nauka o hrani, uključuje kultivaciju pilećih i svinjskih ćelija direktno na pirinču i drugim usevima.

"Ova jela izgledaju kao obične sorte pirinča - bele, braon ili ljubičaste", objasnio je Vang Šouvej, glavni naučnik iza projekta.

"Ali nakon kuvanja, oni poprimaju aromu i pirinča i mesa."

Osim ukusa, tehnologija nudi uzbudljive mogućnosti ishrane.

- Možemo precizno da kontrolišemo sadržaj proteina, aminokiselina, vlakana, ugljenih hidrata i drugih hranljivih materija. Ovo nam omogućava da prilagodimo ovu hranu specifičnim potrebama u ishrani - nastavio je Vang Šouvej.

Uzgojno meso, proizvedeno uzgojem životinjskih ćelija u laboratoriji, smatra se jednim od najperspektivnijih rešenja za neefikasnost i ekološke uticaje tradicionalnog uzgoja stoke. Prema izveštaju, istraživači su prethodno tretirali pirinač, koristeći ga kao strukturu za uzgoj sloja pilećih ili svinjskih ćelija na površini.

braon pirinač, pirinač Foto: Shutterstock

Proces uključuje prethodnu obradu sorti pirinča kako bi se stvorilo pogodno okruženje za rast ćelija. Na primer, "svinjski pirinač" se proizvodi kultivisanjem odvojenih serija svinjskih mišićnih i masnih ćelija na modifikovanim zrnima pirinča. Oni se zatim kombinuju da bi se dobio konačni proizvod.

Profesor Žou Džingven vidi razvoj kao značajan iskorak.

- Pileći pirinač i svinjski pirinač predstavljaju novu granicu u istraživanju mesa uzgojenog u ćelijama, a Kina je spremna da bude lider u ovoj oblasti - rekao je on.

Istraživački tim je optimističan u pogledu postizanja masovne proizvodnje u bliskoj budućnosti.

Kondicioni trener Jao Ksijangvej je zaintrigiran potencijalom.

- Visoki proteini, vlakna i zdravi ugljeni hidrati – to zvuči savršeno za ljude poput mene. Cena će biti faktor, ali svakako bih probao.

Međutim, Jao priznaje da je potrebno da i javnost sve ovo prihvati. Kao novi koncept, ljudi će verovatno biti radoznali, ali oprezni. Možda će proći neko vreme da ova "kultivisana" jela postanu mejnstrim, zaključio je on, kako prenosi "China Daily".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: VIP kuhinja: Sushi ala Edin Škorić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje