• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako spavanje utiče na naše pamćenje?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve nedavne studije donose nova saznanja

  • 0
spavanje, spavanje po horoskopu Foto: Shutterstock/Roman Samborskyi

Usred smo ispitnog roka. Kada se približi polaganje ispita, studenti se često suočavaju sa važnom odlukom – da li da ostanu budni celu noć i uče ili da sebi priušte preko potrebni odmor. Nedavne studije koje su sprovedene na Univerzitetu u Mičigenu pokazuju da je ovo važna odluka kada govorimo o tome koliko ćemo zapamtiti gradiva i kako će mozak funkcionisati. Dve nedavne studije, proučavaju mehanizam kako san i nedostatak sna utiču na formiranje pamćenja.

Prva studija se fokusira na hipokampus, deo mozga koji je ključan u formiranju sećanja. Ovde su istraživači otkrili jedinstvene neuronske obrasce koji se aktiviraju u odnosu na određene lokacije. Ove nervne ćelije su ključne za navigaciju u okruženju i ne nalaze se samo kod laboratorijskih miševa nad kojima su vršena ispitivanja, već su aktivni i kod ljudi.

Ako takav neuron reaguje tokom spavanja, to sugeriše da je u toku proces konsolidacije memorije. Koristeći Bajesove tehnike učenja, istraživači su posmatrali kako ovi neuroni reaguju na različite lokacije u lavirintu dok su laboratorijski miševi spavali. Iznenađujuće, otkrili su da neuroni ne samo da su reprodukovali dnevne događaje, već i modifikovali svoje obrasce aktiviranja, što je fenomen koji se naziva "pomeranje reprezentacije". Ova plastičnost tokom spavanja je ključna. To ukazuje da neuroni reorganizuju sećanja, potencijalno ih čineći jačim i dostupnijim. Ova neuronska reaktivacija je najvažniji razlog zašto je san neophodan za efikasno učenje i pamćenje.

Druga studija istražuje efekte deprivacije sna na ove procese. Ovde su istraživači uporedili obim i kvalitet reaktivacije i aktivacije neurona između perioda spavanja i perioda tokom koga su laboratorijski miševi bili lišeni sna. Otkrili su oštar kontrast: tokom spavanja, neuroni su pokazali robusne obrasce aktivnosti koji olakšavaju konsolidaciju pamćenja.

Više o ovome pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs / Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje