• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dijeta bez gladovanja: "6 latica" može biti laka borba do željene figure, jelovnik je jednostavan

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vrlo je važno da poštujete pravila koja se tiču ovog načina ishrane

  • 0
fitnes, hrana, dijeta Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Pre svakog leta, toplih dana i odlaska na odmor, svi se kao potrudimo da vodimo računa o ishrani kako bismo sa ponosom pokazali telo na plaži ili u šetnji gradom. Ipak, nekome to ide više od ruke, za razliku od onog drugog, pa se onda pojavi i nervoza. Međutim, dijeta "6 latica" je upravo ono što može da vam pomogne.

Ovo je više način ishrane nego što je dijeta jer se u njoj ne gladuje; jedete raznovrsnu hranu šest dana u nedelji. Nije je teško pratiti jer znate da ono što ćete danas jesti, neće biti na meniju i sutra, što znači da, ako jedete ono što ne volite, sutra će se to promeniti.

Šta je dijeta "6 latica"?

Ovu dijetu je stvorila Ana Johanson, nutricionistkinja iz Švedske i prema njenim planovima, trebalo bi da jedete po ovom striktnom rasporedu:

  • riba
  • povrće
  • piletina
  • žitarice
  • mlečni proizvodi
  • voće.

Jako je važno da pratite ovaj plan kako biste dobili rezultat. Zato se i zove "6 latica" jer je ideja da dijeta bude kao igra, da napravite cvet od papira sa istim brojem latica i napisanim jelovnikom na svakoj latici. Kako koji dan bude prolazilo, vi tako skidate jednu po jednu laticu.

Višak kilograma se postiže tako što se smenjuju proteini i ugljeni hidrati, gde jedete određenu vrstu hrane svaki dan ne mešajući je sa nekompatibilnim elementima. Možete da kuvate, dinstate, kuvate na pari ili jedete sirova jela sa malo začina, ali bez ulja. Napitke od kafe nije preporučljivo konzumirati, kao i šećer, a "najbolji prijatelj" tokom ove dijete treba da vam budu voda i zeleni čaj.

Ono što treba napomenuti jeste da treba da budete psihički spremni za ovu dijetu, ali i da se posavetujete sa lekarom. Ukoliko se odlučite za nju, možete je primeniti dva puta zaredom, ali posle toga je potrebno da napravite pauzu od dve nedelje, piše "Mindful points".

Dan 1 - Riba

losos, koža lososa, riba, spremanje ribe Foto: Shutterstock/StockphotoVideo

Dijeta se započinje ribom - kuvana na pari ili dinstana. Možete spremiti i riblju čorbu, a za večeru možete na roštilju ili gril tiganju ispeći losos ukoliko volite da ga jedete bez hleba.

Dan 2 - Povrće

povrće, zdravo povrće Foto: Shutterstock/photobeps

Sveže, dinstano, pečeno, kuvano ili kao sok - povrće je drugo po redu kao opcija za ovu dijetu. Za doručak možete napraviti salatu (spanać sa avokadom, krastavcem i maslinama), a po želji možete ubaciti sve što vam dođe pod ruku. Za večeru se možete odlučiti za batat koji može da se posmatra i kao desert na kraju dana.

Dan 3 - Piletina

piletina Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, za doručak možete jesti kuvanu piletinu, za ručak spremiti i bujon od kuvane piletine, a za večeru se možete opredeliti za pečenu piletinu uz dodatak malo začina.

Dan 4 - Žitarice

Celijakija, bez glutena, žitarice Foto: Shutterstock

Vau, već ste prešli polovinu! Četvrtog dana dijete je dozvoljeno da jedete bilo koju vrstu žitarice kuvanu sa malo soli ukoliko je potrebno. Uz to možete jesti i semenke, hleb od žitarica ili mekinje. Predlažemo da jedete ovsene pahuljice, za ručak skuvajte smeđi pirinač dok za večeru možete spremiti heljdu ili kinou. Takođe, možete uvrstiti i krekere sa punim zrnom.

Dan 5 - Mlečni proizvodi

Posle operacije trebalo bi jestu laganu i blagu hranu u malim količinamaaga hrana u malim količinama Foto: Shutterstock

Pri kraju ste, izdržite još malo. Danas je svrha da nadoknadite kalcijum i protein, pa je najbolje da jedete sveži sir sa niskim procentom masti, piti kefir ili malo mleka. Sveži sir možete pomešati sa malo peršuna i soli, dok za večeru možete piti kefir sa pola kašičice cimeta kako biste ubrzali metabolizam.

Dan 6 - Voće

Pijaca, prodavnica, voće, povrće Foto: Shutterstock

Poslednji dan je najdivniji dan, zar ne? Osećate se sigurno mnogo lakše i vitkije. Ovog dana možete da pijete i jedete omiljeno voće koliko želite, ali je predlog da to bude sirovo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nina je smršala 17kg, rešila se glavobolja i pritiska: Nisam mogla da idem uz stepenice, a sad letim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje