• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je važno praviti pauze na poslu? Benefiti su bezbrojni i krucijalni za zdravlje

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko radite posao na kojem sedite osam sati, od ključnog je značaja da se istežete svakih dvadesetak minuta

  • 0
Na pauzi Foto: Telegraf.rs

Istraživanje je pokazalo da pauza može biti veoma korisna za vas i vaš posao, i zapravo ne samo korisna nego i neophodna na duge staze, ukoliko govorimo o zdravlju - fizičkom, ali i mentalnom. Pokazalo se da mikro-pauze, pauze za ručak i duže pauze pozitivno utiču na blagostanje i produktivnost.

Redovnim pauzama možete poboljšati svoj učinak. Iako uzimanje kratkih pauza tokom radnog dana možda neće imati tako očigledan uticaj kao odmor, istraživanje je pokazalo značajne prednosti. Studije su otkrile da pauze mogu smanjiti ili sprečiti stres, pomoći u održavanju performansi tokom dana i smanjiti potrebu za dugim oporavkom na kraju dana.

Štaviše, godinu dana kasnije otkriveno je da pauza povećava snagu i nivo energije tokom vremena. Utvrđeno je da su opuštajući i društveni odmori posebno korisni. Opuštajuća pauza može pomoći da se olakša oporavak, vraćanjem vaših mentalnih i psihičkih funkcionalnih sistema na početnu liniju.

Pored toga, opuštajuća pauza može pomoći da se resetuje vaše raspoloženje, čime se promoviše pozitivno blagostanje i smanjuje stres. Oporavak od stresa na poslu može obnoviti energiju i mentalne resurse i smanjiti razvoj umora, poremećaja spavanja i kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko radite posao na kojem sedite osam sati, od ključnog je značaja da se istežete svakih dvadesetak minuta, zbog posture, kao i da svakih deset minuta skrenete pogled sa ekrana na dvadeset sekundi, zbog očuvanja zdravlja očiju, prenosi "wellbeingthesis".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona.rs uplovila je u čaroban svet vazdušne joge: Nestvarne akrobacije dostupne su svima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje