• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Našli su joj rak dojke 4. stepena i metastaze u 9. mesecu trudnoće: Dali su joj 6 meseci, a ona se izlečila

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo nedelju dana nakon što je rodila svoju ćerku, saznala je užasavajuću prognozu - ostalo joj je još samo šest meseci života

  • 0

Lindzi Par Griton je bila u 36. nedelji trudnoće kada je u aprilu 2022. godine otišla lekaru zabrinuta zbog kvržice koju je napipala. Nedelju dana kasnije, pred porođaj, saznala je da je u pitanju rak dojke u četvrtom stadijumu.

Da bi uopšte započela neobećavajuće lečenje, morali su ranije da je porode, a ona je krenula na hemioterapije samo nedelju dana nakon što je na svet donela svoje drugo dete.

- Bio je to zaista emotivan period za mene jer sam bila trudna i očekivala sam svoju drugu ćerku i imala sam pobačaj pre nje, tako da je ovo bila velika stvar. Očekivala sam svoju "duginu bebu". Nismo znali u prvi mah da li se proširio, samo smo znali da je izuzetno agresivno, a ja sam zapravo imala dva tumora dojke i puno limfnih čvorova u pazuhu. Svi su bili devastirani i nisu mogli da veruju, jer nemamo istoriju raka dojke u mojoj porodici ni sa jedne strane.

Tokom indukovanog porođaja je gubila mnogo krvi, pa je još tada bilo pitanje da li će preživeti. Ipak, iako je bila u kritičnom stanju, uporno je odbijala carski rez, znajući da će oporavak biti duži, što će odložiti početak hemioterapije. Bebini otkucaji srca su jedva postojali, ali nekim čudom, čim se porodila, krvarenje je prestalo, a sa bebom je bilo sve u redu.

Nakon porođaja su joj predviđali još 6 meseci života

Samo nedelju dana nakon što je rodila svoju ćerku, saznala je užasavajuću prognozu - ostalo joj je još samo šest meseci života.

Rak se proširio, a samo na jetri je bilo na desetine tumora. Na svake tri nedelje išla je u bolnicu na infuzije, gde je morala da sedi po tri sata da bi primila tri leka, uključujući lekove za hemioterapiju i imunoterapiju. Tokom šestomesečnog lečenja, Lindzi je koliko-toliko i dalje bila u mogućnosti da provodi vreme sa svojom porodicom i osećala je da je još više uživa u tim trenucima s obzirom na to koliko joj je malo vremena sa njima ostalo. Živela je sekundu po sekundu, a ćerkama je namenila video-snimke, spomenare i fotografije, da bi imale po čemu da je se sećaju kada je više ne bude bilo.

@lindseyparr #cancer #stage4cancer #chemotherapy #chemo #pregnancy #breastcancerawareness💕 #god #godisgood #thankyougod ♬ What a beautiful Name - Praises Forever

Na polovini lečenja, majka dvoje dece je ponovo išla na skeniranje koje je pokazalo da se njeni tumori smanjuju. I ne samo to - do kraja lečenja više nije bilo nijednog tumora.

- Bili smo tako srećni nakon što smo saznali da u mom telu nema raka. Nismo mogli, iskreno, niko nije mogao da veruje. Bilo je stvarno ludo i nadrealno. Posle toga sam otišla i uradila sam lumpektomiju, pa su mi uklonili mesto gde je prvobitno bio tumor i izvadili gomilu limfnih čvorova. A onda je to poslato na patologiju da se proveri da li ima preostalih ćelija raka koje smo mogli da vidimo na skeniranju. I rezultat je pokazao da tamo više nije bilo raka. Moj doktor je još uvek potpuno šokiran što sam još uvek u remisiji.

Inače, lumpektomija je vrsta operacije, uobičajen tretman raka dojke, koja se naziva i delimična mastektomija. Za razliku od mastektomije, koja uklanja celu dojku, lumpektomijom se odstranjuju ćelije raka, kao i mali okolni deo zdravog tkiva dojke.

Sada, dve godine nakon dijagnoze, Lindzi se oseća odlično, "čak i bolje nego ja pre nego što se sve ovo dogodilo", što se jasno da videti na njenom "TikTok" nalogu, gde dokumentuje svoj život i sve važne prekretnice u životu svoje porodice.

Dok razmišlja o svom iskustvu, Lindzi je za "People" krajem prošle godine objasnila zašto je smatrala da je važno dokumentovati svoju priču na mreži i zašto nastavlja da deli svaki napredak i danas.

- Želela sam da podelim svoju priču i da podignem svest. Svi misle da se rak dojke javlja posle 40. godine. Ne razmišljate baš o tome da se to dešava u vašim 20-im. To je suludo, jer sam sve ove video-snimke snimila kada mi je  dijagnostikovan rak , i nikada ih nisam postavila. Sećam se da sam postavila prvi video na "TikTok" samo da bi moja deca nekad mogla da ga pogledaju. Nisam očekivala da će toliko eksplodirati.

Takođe kaže da je uspela da se poveže sa drugim ljudima preko društvenih mreža koji su podelili slična iskustva - potpunog izlečenja nakon stravične dijagnoze.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Teuta je u lokdaunu otkrila promenu na dojci: “Radovala sam se lečenju, znala sam da ću ozdraviti”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje