• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obratite pažnju na igračke koje koristite tokom kupanja deteta, mogu da prenesu opasnu bakteriju

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uporna vlaga, zajedno sa toplim okruženjem kupatila, stvara idealno tlo za razmnožavanje bakterija

  • 0
Beba, dete, kupanje, kupka Foto: Pixabay

Medicina upozorava roditelje o praksi korišćenja igračaka tokom kupanja, jer, naime, postoji mogućnost od razvoja opasnih infekcija. Stručnjaci kažu da opasne bakterije vrebaju u omiljenim igračkama za kupanje koje mogu dovesti čak i do bolničkog lečenja.

Situacija se može pogoršati ako dete sebe poprska vodom napunjenom klicama.

Istraživanje je otkrilo potencijalnu opasnost od ovih predmeta zbog njihovog dizajna. Igračke za kupanje mogu da zarobe vodu u sebi koja ostaje da stoji nedeljama ili čak mesecima. To može dovesti do širenja klica i bakterija.

Naučne studije su pokazale da to može uključivati legionelu - koja izaziva potencijalno smrtonosnu legionarsku bolest - i neke takozvane 'superbakterije' koje mogu biti otporne na lekove. Utvrđeno je da se u njima zadržavaju i ešerihija koli i zlatni stafilokok (Staphilococcus aureus).

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se bakterije gomilaju je taj što igračke za kupanje često imaju male rupe koje omogućavaju ulazak vode, ali im otežavaju da se potpuno isprazne i puste da se igračka osuši. Upravo ova uporna vlaga, zajedno sa toplim okruženjem kupatila, stvara idealno tlo za razmnožavanje.

Deca često stavljaju igračke za kupanje u usta ili prskaju jedno drugo sa njima, povećavajući rizik od izlaganja raznim zdravstvenim problemima - gastrointestinalnim infekcijima, respiratornim problemima i iritacijama kože, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje