• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojka (23) je izgubila vid posle kupanja u moru: Zbog nesmotrenosti, sada čeka transplantaciju rožnjače

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog nesmotrenosti, zarazila se užasnom infekcijom

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Bruklin Mekaslend (23) iz Teksasa je doživela "najgori bol koji je ikada osetila" nekoliko dana pošto je sa prijateljima bila na plaži u Alabami, piše "Daily Mail".

Naime, ova mlada devojka je izgubila vid nakon što je plivala u moru sa kontaktnim sočivima. Sada kaže da bi uradila sve samo da ispravi tu grešku.

Kada je prvi put otišla kod lekara, rekli su joj da samo ima pesak u očima i da će vremenom da joj se ispere, a zatim su joj pomenuli da ima moguću infekciju pa su joj prepisali kapi za oči i antibiotike.

Nažalost, ni to nije pomagalo.

Bol je trajao nedeljama, a postepeno je vid počeo da joj se zamagljuje što je na kraju lekar zaključio da je u pitanju infekcija. Upućena je kod specijaliste na pregled i on je video bele, mutne mrlje i zaključio sledeće - paraziti po imenu akantamoeba, su joj se uvukli u rožnjaču. Ti paraziti, veruje se, žive u vodi iz slavine, okeanima i jezerima i smatra se da se inficirala dok je plivala u moru sa sve kontaktnim sočivima.

- Bio je šok ali opet oslobađajuće jer se znalo šta je u pitanju - rekla je Bruklin.

Nažalost, vremenom je situacija postajala sve gora, toliko da je izgubila desno oko i potrebna mu je transplatacija, a i ako se to desi, male su šanse da joj se vid povrati. U 40 odsto slučajeva, osobe sa ovom infekcijom idu na operaciju gde se dtruže ta bela mrlja sa oka. Ona sada čeka na transplantaciju rožnjače koja košta 5.000 dolara dok svi lekovi i oporavak košta oko 62.000 dolara.

U pitanju su paraziti koji žive u vodi i koji mogu ući u rožnjaču kroz mikroskopske praznine. Veličine su od 15 do 45 nanometara i pet hiljada puta su manji od širine ljudske dlake. One ulaze u očne jabučice, počinju da se razmnožavaju i proždiru zdravo tkivo.

Savet lekara je da se izbegava kupanje u vodi ili tuširanje kada nosite kontaktne sočiva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje