• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pirsing u uhu joj je pokrenuo retku bolest zbog koje već dve godine ne izlazi iz kuće

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"To je tako demorališuće"

  • 0

Četrdesetosmogodišnja Lara Avalt živi sa eritromelalgijom, retkim stanjem koje izaziva pekući bol, crvenilo i vruću kožu, najčešće na licu, stopalima i rukama. Lara dve godine ne može da izađe iz kuće i jede samo hladnu hranu jer joj svaka količina toplote ili stresa izaziva bolne simptome.

- Probala sam na desetine lekova i apsolutno ništa ne pomaže.  U potpunosti sam izgubljena - govori Lara za "TheSun".

Pirsing u uhu uzrok bolnog stanja

Aprila 2022. Lara je radila pirsing na hrskavici u desnom uhu. Dva dana kasnije, uho je postalo crveno, toplo na dodir i natečeno. Lara objašnjava: „Mislila sam da sam zaražena, pa sam otišla u hitnu pomoć."

Tokom narednih dana, crvenilo se proširilo na Larin obraz i posle dve nedelje prekrilo joj je celo lice, vrat i levo uvo. Lara kaže:

- Bol je bio neopisiv. Osećala sam se kao da gorim.

Nakon posete lekaru opšte prakse, propisana joj je steroidna krema koja je samo pogoršala simptome. Potom je podvrgnuta testovima krvi i urina na bolesti koje mogu izazvati upale, kao što su rak i poremećaji krvi. Ali svi rezultati su bili negativni.

Na kraju je upućena kod privatnog dermatologa, koji joj je dao više antibiotika i lokalnih tretmana, ali ništa nije pomagalo. Doktori su odradili biopsiju i rezultati su zaključili da možda ima rozaceu, dugotrajno stanje kože koje utiče na lice.

Meseci su prolazili, a lekari su bili potpuno zbunjeni Larinim stanjem.

U septembru 2022. godine, Larije konačno dijagnostikovana eritromelalgija, ali uprkos tome lista tretmana sastojala se od lekova za krvni pritisak, antidepresiva i antiepileptičnih lekova.

- Apsolutno ništa nije pomoglo. Jedino što sam mogla da uradim je da stalno držim led na svom telu. Tokom zime, šetala sam po kući u majici, šortsu i bez čarapa, jer bi svaka mala količina toplote od centralnog grejanja izazvala buktinju - govori.

U maju je Lara upućena kod drugog lekara, specijalizovanog za eritromelalgiju.

Nakon krvnog i vizuelnog testiranja, otkrila je da ima sindrom hroničnog inflamatornog odgovora (CIRS), bolest uzrokovanu izlaganjem biotoksinima, koja je izazvala reakciju eritromelalgije kada joj se probušilo uho.

Uprkos tome, Lara i dalje dobija napade svakog dana. Može da jede samo hladnu hranu, kao što su salata, lubenica i krompir, i zatvorena je u kući.

- To je tako demorališuće. Učestvujem u kliničkim ispitivanjima i nadam se da će jednog dana doći do pomaka - rekla je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija o VTO: Stručnjaci daju odgovore na sva pitanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje