• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktori su joj rekli da je anksiozna, a ona je bolovala od bolesti koja svakodnevno ubija žene

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Imala sam sreće da pronađem rak u prvoj fazi"

  • 0

Dvadesetogodišnja Moli Smit je počela da oseća trnjenje u rukama i stopalima, ali u početku nije mislila da je to razlog za brigu. Sačekala je mesec dana pre nego što je posetila svog lekara opšte prakse, koji je smatrao da je njen čudan simptom verovatno posledica anksioznosti ili dehidratacije, jer je inače bila zdrava.

Ali Moli, koja je tada imala 20 godina, znala je duboko u sebi da je to nešto ozbiljnije.

- Utrnutost je bila toliko loša da je uticala na moju sposobnost da hodam i plešem i nisam bila sigurna da li ću povratiti osećaj. U svom stomaku sam znala da mora postojati objašnjenje i uradila sam sve što je u mojoj moći da ga pronađem.

Studentkinja na Univerzitetu Jejl tada je provela mesece posećujući različite lekare kako bi pokušala da otkrije svoje stanje. Dobila je nezvaničnu dijagnozu sindroma karpalnog tunela - gde pritisak na nerv u zglobu izaziva bol i utrnulost u vašoj ruci i prstima - ali još uvek nije bila ubeđena, pa je posetila neurologa.

Posle još nekoliko meseci koračanja "napred-nazad", ginekološki ultrazvuk je identifikovao cistu jajnika - vreću ispunjenu tečnošću. U početku, lekari su mislili da je u pitanju benigno stanje koje će se samo razrešiti u periodu od tri meseca. Ali, nažalost realnost je bila drugačija.

- Za nekoliko sekundi, nakon saopštavanja dijagnoze, osetila sam se kao da sam izvan svog tela. Bilo je skoro komično. Onda sam zajecala. Povređenost i bes su konačno počeli da izbijaju iz mene - govori za "TheSun".

Moli, koja sada ima 22 godine, podvrgnuta je operaciji uklanjanja tumora u januaru 2023. godine, nakon čega su usledila tri kruga hemioterapije, i sada je u remisiji. Ali ona želi da iskoristi svoju priču da podstakne druge da traže odgovore ako nisu zadovoljni objašnjenjima koja im se daju.

- Nisu me slušali jer sam mlada i nisam imala zdravstvenih problema, pa sam morala da molim tri doktora da me shvate ozbiljno. Tako mi je drago što jesam, jer sam imala sreće da pronađem rak dok je bio u prvoj fazi. Razumem da većina lekara ne bi uspostavila vezu između neuropatije i raka jajnika, ali odbacivanje moje zabrinutosti je neprihvatljivo - poentirala je.

Neuropatija je vrsta oštećenja nerava koja može izazvati bol, utrnulost ili slabost, prema NHS-u. To uključuje bol, utrnulost, peckanje i slabost u rukama, nogama ili stopalima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje