• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Određen gubitak kose je "normalan", ali ovo je trenutak kada ipak treba da posetite doktora

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nije neobično da se kosa menja i proređuje kako starimo, ali to takođe može da bude i signal zdravstvenih problema

  • 0
Gubitak, opadanje kose, kosa Foto: Shutterstock

Gubitak kose je normalan deo starenja. Iako je u pitanju problem sa kojim se češće sreću muškarci koji ćelave kako stare, ista stvar se dešava i ženama. Gustina i kvalitet kose se menja sa godinama i nema ničeg neobičnog u tome da se izgubi pokoja dlaka svaki dan. Međutim, ukoliko gubitak kose postaje sve izraženiji, ovo bi mogao da bude znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema za koji je potrebno mišljenje medicinskog stručnjaka.

Zato je važno pre svega utvrditi koliki je gubitak kose normalan.

- Izvestan stepen promene kod naše kose je neizbežan kako starimo - kaže konsultant triholog Anabel Kingsli za "Mirror" i dodaje:

- Kao i svaki segment naše kože, tako i vlasište i folikuli kose stare. Većina žena primećuje da im kosa postaje finija, manje gusta i manje sjajna. U proseku otpada oko 100 dlaka dnevno, međutim ako vidite fluktuaciju u kojoj gubite previše kose, ili mnogo više dlaka nego što smatrate "normalnim" za vas, onda će to obično ukazuje na neki unutrašnji poremećaj ili neravnotežu.

Gubitak kose kod žena može da ima širok spektar uzroka. Može i da se pojavi kao opšte stanjivanje u određenim oblastima ili po celoj glavi, ili pak, kao glatke, ćelave "mrlje" koje se razvijaju na koži glave. Kod poslednjeg je u pitanju stanje koje se zove alopecija areata, za koje se veruje da je posledica toga što imuni sistem pogrešno napada ćelije folikula dlake.

- Uzroci stanjivanja kose su različiti, ali često mogu biti povezani sa stresom, a genetika i promene u hormonima takođe mogu da doprinesu ovom stanju - objašnjava dr Sanija Mahmud, lekar estetske medicine, i dodaje:

- Određena medicinska stanja su takođe još jedan čest razlog.

Kosa Foto: Pexels

Jedno takvo stanje koje može da utiče na gustinu i kvalitet kose je neaktivna štitna žlezda.

- Nedostatak rada štitne žlezde može da dovede do toga da kosa postane suva i lomljiva - kaže Kingsli: - Ali ovo bi trebalo da se reši nakon što započnete sa odgovarajućim lekovima, iako bi moglo da potraje pre nego što vam postane očigledno da gubite kosu.

Hormonski problemi i menopauza

Gubitak kose takođe može biti povezan sa drugim vrstama hormonskih promena i neravnoteže.

- Dobar primer za to je sindrom policističnih jajnika (PCOS), koji može da bude povezan sa povišenim nivoom testosterona, što zauzvrat može da dovede do stanjivanja kose u gornjem delu vlasišta, što je vidljivo kao širi razdeljak i vidljiviji skalp - objašnjava Kingsli: - Još jedan primer gde hormonske promene mogu da dovedu do gubitka kose je menopauza, kada opadanje nivoa estrogena utiče na smanjenje gustine kose, koja je sve više suva zbog smanjene proizvodnje sebuma (ulja) u folikulu dlake i kože uopšte.

Kod nekih žena, ovo može da se pojaviti kao znak perimenopauze - faze koja vodi do menopauze, koja u nekim slučajevima može trajati godinama.

- Kako žene stare, sklonije su stanjivanju i opadanju kose, ali mnogi ne shvataju da to može da se desi već od 25. godine. Nakon menopauze, estrogen opada, a testosteron i dihidrotestosteron (DHT) mogu da izazovu promenu folikula dlake na koži glave, koji postaju manjeg prečnika, kraće dužine i svetlije boje sve dok potpuno ne prestanu da stvaraju kosu - objašnjava specijalista za intimno zdravlje dr Širin Lakhani: - Nekoliko drugih faktora koji mogu da utiču na gubitak kose kao što su jaki lekovi, ograničenja u ishrani, način nege i stilizovanja, traume i trudnoća.

Kada potražiti  lekarsku pomoć? 

Ako ste zabrinuti - posetite lekara. Profesionalac će moći da utvrdi uzrok gubitka kose putem biopsije vlasišta, a zatim i da predloži najbolji tretman. U nekim slučajevima, vaš lekar može da bude u mogućnosti da vas posavetuje o mogućim uzrocima gubitka kose na osnovu simptoma i vaše zdravstvene istorije. Takođe može da da savet o tome da li bi testovi bili od pomoći ako se sumnja na bilo koji drugi osnovni zdravstveni problem.

Lečenje od ćelavljenja zavisi od vrste gubitka kose i onoga što ga uzrokuje. Ako se sumnja na osnovni medicinski problem, hormonsku neravnotežu ili nedostatak u ishrani, njihovo rešavanje može pomoći da se problem sa kosom reši.

Kosa, opadanje kose Foto: Shutterstock

Ali recimo lek za alopeciju ne postoji, mada situacija može ponekad da se popravi sama od sebe ili da dođe i nestane tokom vremena. Međutim, postoje određeni tretmani koji ljudi mogu da izaberu da isprobaju ako su pogodni, uključujući steroidne kreme. Sama briga o skalpu neće sprečiti gubitak kose u svim slučajevima, posebno ako postoji medicinski uzrok.

Ali nega može da vam pomogne da se vaše dlake osećaju najbolje i da sprečite višak oštećenja.

Neke od osnovnih stvari koje možete da uradite je, prema savetima stručnjaka da negujete skalp i kosu na isti način kao i kožu lica - redovno čistite, tonirajte, stavljate masku i koristite UV zaštitu na svim izloženim delovima vlasišta. Takođe jedite zdravu, uravnoteženu ishranu, ne preskačite doručak i u svoje obroke uključite široku paletu hranljivih i šarenih namirnica.

Važno je i da kosu nežno osušite fenom, da koristite dobru četku za kosu (najbolje su one sa dugim, fleksibilnim plastičnim zupcima), da ne zatežete kosu previše čvrsto u rep, jer to izaziva lomljenje i vučnu alopeciju (ako vas zbog skalp boli od vezane kose, rep je previše zategnut) i za kraj, koristite gumie prekrivene tkaninom i lagane šnale u obliku kandže da je podižete, umesto jakih i čvrstih gumica za kosu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Frizer Aleksa Rabrenović pokazao kako on radi old money frizuru i šta misli o aktuelnim trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje