• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Krejović: Naglo skakanje u vodu može izazvati prskanje bubne opne

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je važno ne kvasiti glavu i uši

  • 0
uho uvo bol u uhu bubna opna bazen Foto: Shutterstock

Fonijatar i otorinolaringolog Sanja Krejović izjavila je danas da bazeni, koliko god da su ispravni, mogu da budu izvor infekcija, zbog čega bi pacijenti trebalo da održavaju higijenu i ukoliko je moguće ne kvasiti glavu i uši.

Ona je za Tanjug istakla da nikako ne treba skakati naglo u vodu jer može doći do prskanja bubne opne, što može izazvati razne druge komplikacije.

Prvi simptomi "plivačkog uha" su bol i sekrecija, rekla je Krejovićeva i naglasila da ko ima takvih problema i sklonosti ka tome bi trebalo da dođe kod ORL specijaliste pre odlaska na letovanje kako bi proverio da li se u ušima nalazi cerumen, mast koja može dovesti do zapaljenja, komplikacija, kako bi pacijent očistio uvo i naučio kako da održavaju higijenu i leči infekciju ukoliko ona postoji.

Kako je objasnila, ORL specijalista uradi bris uva na bakterije i gljivice, izoluje infekciju i leči je ciljano, istakavši da antibiotici mogu da se primenjuju i lokalno a ne samo sistemski, tako što se sipaju kapi u uvo ili spej koji pravi zaštitini sloj u uhu i sprečava stvaranje infekcije.

Krejovićeva je napomenula da je cerumen prirodni sastojak u uhu i ima svoju ulogu, zbog čega ga ne treba previše dirati i korisiti štapiće jer može da dođe do povrede kanala i bubne opne.

- Naše ordinacije su prepune pacijenata ne samo zbog problema sa ušima, već i zbog drugih infekcija. Naš gornji repiratorni sistem je povezan tako da infekcija kroz nos ulazi u sinuse, spušta se dole u grlo i može da izazove razne komplikacije. Česte su upale sinusa, krajnika - navela je doktorka.

Krejovićeva kaže da ispiranje nosa sterilnom morskom vodom pomaže u lečenju sinusitisa, a ne ronjenjem u moru, kako bi se sprečila infekcija i kako bi se poboljšalo stanje u sinusima. Iako more kao i planina može da doprinese poboljšanju i opšteg stanja i imuniteta, doktorka kaže da i posle mora mogu da nastanu infekcije, zavisno od sklonosti pacijenta.

Kada je reč o karcinomu grklajana, Krejovićeva je istakla da pored pušenje koji je faktor rizika broj jedan za karcinom, tu je i refleksna bolest koja je često neprepoznata i nelečena.

- Dobra vest je što to možemo da otkrijemo na samom početku, svaka promuklost koja traje duže, dve, tri, četiri nedelje, treba da se proveri jer to nije samo infekcija. Ako su pacijenti pušači i imaju refleksne tegobe treba da se obrate ORL specijalisti", poručila je ona.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je neverovatno hrabar ili samo malo "luckast": Dečko skače sa najviše moguće litice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje