• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odstranili joj obe dojke, a ona u toplesu istrčala maraton: Voli svoje telo bez grudi, ušla i u Ginisa

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Želeći da se izbori sa stigmom kao žena bez grudi, došla je na neverovatnu ideju. Počela je da trči maraton u toplesu

  • 0

Nakon što je odgledala Londonski maraton 2021. godine iz udobnosti svog doma u severnom Devonu u Velikoj Britaniji, Luiz Bačer (51) je pomislila da ne bi bilo loše da se prijavi za narednu trku, što joj je već neko vreme bila želja. Pet meseci nakon treninga, međutim, dijagnostikovan joj je rak dojke uprkos tome što je samo nekoliko nedelja ranije obavila mamografiju.

Nakon što je pronašla kvržicu tokom samokontrole pod tušem, otišla je na dalje preglede. Uredan mamograf značio je da njen doktor nije bio previše zabrinut, ali je ipak iz nekog razloga poslao Luiz na dodatne kliničke pretrage.

Vest koja je usledila bila je šok za sve - kvržica jeste bila rak, invazivni lobularni karcinom dojke.

Mastektomija je zakazana za jun kako bi se fizički uklonio rak. Maratonski trening je stavljen na čekanje za dogledno vreme. Uprkos operaciji, Luiz je imala dugotrajan osećaj da ne može da nastavi sa svojim životom tako opušteno. Ne samo da je zdrava dojka bila stalni podsetnik na ono što je izgubila, nego joj i činjenica da čak ni na mamografu nije uočen rak nije davala mira.

Imala je problem sa time da prihvati svoje novo telo.

Posle mnogo konsultacija - usredsređenih na Luizino mentalno zdravlje - prošla je drugu mastektomiju osam nedelja kasnije.

Luiz je nastojala da ukloni svoju drugu dojku zbog svog mentalnog zdravlja, ali se onda odlučila da ne ide ni na rekonstrukcije kako bi izbegla dalje invazivne operacije i - što je najvažnije - kako bi izbegla implantate.

Želeći da se izbori sa stigmom kao žena bez grudi, došla je na neverovatnu ideju. Počela je da trči maraton u toplesu.

Ona je trčala Londonski maraton u toplesu ranije ove godine i nastavila je da trči bez majice, boreći se sa stalnom stigmom i neznanjem oko raka dojke i mastektomije - i povezanih pogleda na ženstvenost - dokumentujući svoje trčanje na internetu.

- Upravo sam počela to da radim sve vreme jer sam se osećala kao licemer koji oblači gornji deo. Istrčala sam maraton u toplesu! Zašto bih išla i na svoje uobičajeno trčanje u majici? - rekla je ona kako prenosi

Trčanje kao mehanizam za suočavanje sa traumom

Luiz je prvi put počela da trči pre oko osam godina, nakon pobačaja. Krivila je sebe nakon što je dobila bakterijsku infekciju i izgubila bebu u 12. nedelji. Njen način da se nosi sa zdravstvenom anksioznošću i germafobijom koja je usledila bio je da trči.

- Moje mentalno zdravlje je bilo tako loše. Primala sam terapiju, ali trčanje je zaista pomoglo kod endorfina i samo me je promenilo. Krenula bih na trčanje zaista uznemirena, a onda bih se vratila kao potpuno druga osoba.

Njen sledeći cilj je da nastavi da trči i pomogne drugima da prihvate sliku svog tela. Jedna od poruka koju takođe želi da prenese je ono što ju je rak naučio, "da će vaše telo uvek pokušavati da se izleči, da će uvek pokušavati da vas održi u životu. Sada poštujem svoje telo više nego ranije. U stvari, bez grudi, ja sam fit više nego ikad".

Od pre dve nedelje, Luiz Bačer je najbrža maratonka sa dvostrukom mastektomijom, prema Ginisovoj knjizi rekorda, prenosi "People".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje