• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakva je veza između ishrane i multiple skleroze?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok mnoge osobe nakon što se dijagnostikuje multipla skleroza modifikuju svoju ishranu, ne postoji konsenzus o preporukama za ishranu

  • 0
CT scan, snimak rengenski glave, mozak, bolest, dijagnoza, dijagnostika, Multiple sclerosis, Multipla skleroza, Foto: Shutterstock

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest koja pogađa centralni nervni sistem. Kod multiple skleroze imuni sistem greškom napada mijelinski omotač nervnih vlakana, uzrokujući probleme u prenošenju nervnih impulsa. Na kraju, bolest može izazvati trajno oštećenje ili propadanje samih nerava.

Tačan uzrok MS nije poznat, ali se veruje da je rezultat kombinacije genetskih faktora i faktora životne sredine. Znamo da postoji genetska predispozicija i da se češće javlja u porodicama gde je neko već imao multiplu sklerozu. Takođe, znamo da je češće kod osoba koje imaju nizak nivo vitamina D, pušača i onih koji su imali neke virusne infekcije (kao one koje urokuje Epstein-Barr virus). Konačno, postoji i geografski uticaj. Multipla skleroza je češća u regionima udaljenim od Ekvatora, što sugeriše da faktori životne sredine, kao što su izlaganje sunčevoj svetlosti i proizvodnja vitamina D, mogu igrati neku ulogu u njenom nastajanju.

Smatra se da multipla skleroza pogađa oko 2,8 miliona ljudi širom sveta, češća je kod žena nego kod muškaraca i to za dva do tri puta. Najčešće se javlja kod osoba između 20 i 40 godina, iako se može javiti u bilo kom uzrastu.

Dok mnoge osobe nakon što se dijagnostikuje multipla skleroza modifikuju svoju ishranu, ne postoji konsenzus o preporukama za ishranu. Međutim, nova studija je pokušala da sistematizuje studije koje su se bavile vezom između ishrane i progresije multiple skleroze.

Više o ovome pročitajte na "Vitality.rs".

(Ons.rs /Vitality.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje