• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvo izlečenje od HIV virusa uz pomoć matičnih ćelija: Srećni Nemac je 7. čovek na svetu izlečen od side

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muškarac u Nemačkoj nema HIV detektovan u svom telu nakon što je lečen 2015. Samo šest drugih slučajeva je dostiglo prekretnicu od početka epidemije side

  • 0
HIV Foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Jedan Nemac je, najverovatnije, potpuno izlečen od HIV-a, što je medicinska prekretnica koju je postiglo svega šestoro drugih ljudi u više od 40 godina od početka epidemije side.

Istraživači su, kako prenosi NBC news, objavili da je neimenovani stanovnik Nemačke izlečen od infekcije HIV virusom transplatnacijom matičnih ćelija, a kompletan izveštaj biće predstavljen na Međunarodnoj AIDS konferenciji koja će se održati naredne nedelje u Minhenu.

Kako su objavili u inicijalnom saopštenju, 60-godišnji Nemac je virus HIV imao od 2009. godine, a sada je potpuno izlečen.

Naučnike koji su na ovom slučaju radili je iznenadilo je to što donator matičnih ćelija nije bio imun na HIV virus, ali je nemački državljanin bez obzrina na to ipak izlečen.

Ovo je sedmi slučaj izlečenja od HIV virusa u svetu, ali prvi put da je uspela transplantacija matičnih ćelija.

Međutim, prvi zaključak nakon što je potvrđeno da je Nemac izlečen od infekcije virusom HIV je da se transplantacija matičnim ćelijama ipak ne može koristiti u svakom slučaju.

Naučnici još nisu sigurni šta je konkretno bilo drugačije u ovom slučaju, jer se u predhodnim pokušajima dešavalo da se virus multiplicira.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Volimo njihove filmove, muziku... Poznati koji su su izgubili bitku sa HIV-om

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje